Na Trgu sahranjivani vojnici Crvene armije! (FOTO)

Na današnjem Trgu Republike do 1948. godine nalazila se grobnica poginulih vojnika sovjetske Crvene armije koji su izgubili živote u oslobađanju Beograda od nemačkog okupatora

  • 5

Dok većina Beograđana zna da je na Trgu Republike nekada bilo rimsko groblje, malo ko zna da je mnogo vekova kasnije tu bila i grobnica sovjetskih vojnika.

Na ovom mestu sahranjivani su poginuli vojnici sovjetske Crvene armije (na fotografiji je prikazana sahrana iz oktobra 1944. godine). Istoričar Nenad Lajben Šperger iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da se na istom mestu do početka pedesetih nalazio i spomenik Crvenim armijcima.

- Vonici su na tom mestu počivali sve dok nije došlo do prekida odnosa SSSR-a i Jugoslavije 1948, posle čega su premešteni na Groblje oslobodilaca Beograda. Slična sudbina zadesila je skoro sve grobnice sovjetskih vojnika koje su bile u gradu, između ostalih i onu koja se nalazila na današnjem Trgu Slavija - kaže Lajben Šperger.

Do danas iz sovjetskih, odnosno, ruskih izvora nije izašao zvaničan podatak koliko je zaista vojnika Crvene armije izgubilo živote u oslobađanju Beograda od nemačkih nacista.

Zvaničan broj od blizu 1.000 mrtvih odnosi se samo na pale sovjetske borce na ulicama uže teritorije Beograda.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreten Ranđelović

    3. novembar 2013 | 19:26

    Veoma je žalosno da do danas skoro niko nije znao da je na Trgu Republike bila grobnica sovjetskih vojnika. Uglavnom su to bili mladi ljudi, koji su daleko od svojih rodnih mesta, dali svoj život da bi oslobodili Beograd.

  • Patriota

    3. novembar 2013 | 20:53

    Slava im!

  • Saka

    3. novembar 2013 | 21:02

    Kako sad to? Zar nas nije oslobodila EU? Gde su sad oni strucnjaci koji tvrde da nam Rusi nisu nikad pomagali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA