Hranom se otrovalo 90 osnovaca! (FOTO) (VIDEO)

Oko 90 đaka iz četiri beogradske škole otrovalo se hranom koju su dobili za ručak u boravku, a koja im je dopremljena iz restorana "Zlatna varoš". Hodnici u dečijoj bolnici u Tiršovoj puni malaksale i povraćanjem iscrpljene dece

  • 5

Skoro 90 učenika iz beogradskih osnovnih škola "Branko Radičević" na Novom Beogradu, "Milena Pavlović Barili" iz Višnjičke Banje i "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari i "Sava Šumanović" sa Altine otrovalo se ručkom u dnevnom boravku.

Ovaj broj se menja iz minuta u minut jer još pritižu novi pacijenti  koji su po hodnicima dečije kinike u Tiršovoj. Atmosfera u bolnici je haotična, decom su po hodnicima i povraćaju, vidno iscrpljeni.

Najpre je javljeno da je najmanje 90 dece otrovano hranom koju je jela u boravku u OŠ "Milena Pavlović Barili" na Višnjičkoj Banji. Sedmoro učenika osnovne škole "Milena Pavlović Barili" s produženim boravkom danas je zbog trovanja hranom smešteno u dečiju bolnici u Tiršovoj.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić rekao je Tanjugu da je večeras u toj ustanovi pregledano 50-oro dece koja su se žalila na siptome trovanja hranom, ali da će većina njih biti puštena na kućno lečenje.

- Deca imaju simptome povraćanja i proliva i za sad se sumnja da su se otrovala hranom. Pregledi su i dalje u toku, ali niko od dece nije hospitalizovan - rekao je Radojčić.

Reč je o deci uzrasta od 7 do 9 godina, a pomoć su zatražili i nastavnici i direktor pomenute škole. Profesorka razredne nastave u toj školi Aleksandra Albuk izjavila je za RTS da su se prve smetnje javile posle ručka, kada su deca počela da se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Ona je rekla da su iz škole odmah pozvali roditelje i Hitnu pomoć, a nakon toga i Sanitarnu inspekciju, čiji predstavnici su uzeli uzorke hrane na pregled. Prema njenim rečima, učenici su danas za ručak koji je serviran u 12 časova imali supu, špagete sa sosom od mlevenog mesa i jabuku.

Kako kažu u školi, nastavno osoblje jelo je istu hranu, a trovanje je konstatovano i kod direktorke škole, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

U restoranu "Zlatna varoš", koji školu snabdeva hranom, kažu da oni isporučuje hranu za veliki broj škola, ali da su škole „Milena Pavlović Barili" i "Branko Radičević", gde su se deca otrovala, danas koristile i užinu od drugog dobavljača.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana

    30. oktobar 2013 | 20:07

    Uzas!!!

  • Zorica

    30. oktobar 2013 | 23:46

    Jadna dečica. Trovanje je od mlevenog mesa koje je bilo pokvareno. Vidićemo ko će odgovarati i da li će odgovarati.

  • johanbg

    30. oktobar 2013 | 22:34

    To se sve desava zato sto su po Zakonu o bezbednosti hrane iz 2009. godine skinute nadleznosti kontrole sa sanitarne inspekcije i prenete na nekoliko drugih,a te druge ne mogu da se usklade u kontroli. ''zdravstvenu ispravnost hrane kontrolise Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede (MPSV) i to hranu zivotinjskog porekla veterinarska inspekcija, a hranu biljnog porekla poljoprivredna inspekcija, u svim fazama proizvodnje i prometa te vrste hrane. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja (MZ) kontrolise zdravstvenu ispravnost vode za pice, soli za ljudsku ishranu, dijetetskih proizvoda, decije hrane, dodataka ishrani i nove hrane.''

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA