Stafilokoka uzročnik trovanja 90 osnovaca!

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je da je uzrok trovanja osnovaca stafilokokna infekcija. Ministar prosvete Tomislav Jovanović poručio da će odgovarati svi koji su učestvovali u lancu pripreme, kontrole i distribucije hrane

  • 2

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je uzrok trovanja kod deca u osnovnim školama u Beogradu stafilokokna infekcija.

On kaže da toksin koji u ovakvim situacijama izlučuje bakterija u hranu deluje veoma burno u prvih 12 sati, ali da nije reč o teškoj infekciji.

- Reakcija je burna, jer reaguje organizam na toksin. Podseća na simptome jakog gripa, uz eventualnu dijareju, bez temperature. Burna reakcija traje 12 sati i uglavnom se završava bez posledica - naglasio je Tošević gostujući na RTS-u.

On dodaje da je na epidemiolozima da ispitaju gde je izvor zaraze.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je sinoć da je trovanje dece u osnovnim školama u Beogradu nedopustivo i da pokazuje poražavajuće stanje u društvu i poručio da će odgovarati svi koji su učestvovali u lancu pripreme, kontrole i distribucije hrane.

- Ovo pokazuje poražavajuće stanje u našem društvu i veliko je pitanje dokle smo stigli, da li je to dno? Da neko uzme sebi pravo da može da isporučuje hranu, da kontoliše hranu, a pritom da je uopšte ne kontoliše, a da stradaju deca koja predstavljaju našu budućnost - rekao je Jovanović Tanjugu prilikom posete bolnici u Tiršovoj gde je oko 50 dece na ispitivanju.

Jovanović je rekao da veruje da će na prvoj sednici vlade biti doneta odluka da se sprovede istraga.

- To u 21. veku Srbija ne sme da ima, Srbija nema pravo da pravi greške prema deci, koja su najznačajnija - rekao je Jovanović.

On je naveo da je oko 50 dece na ispitivanju u bolnici u Tiršovoj ulici, dok je desetoro zbrinuto u dečjoj bolnici "Olga Dedijer" na Zvezdari, i dodao da su svi stabilni i pod stalnom kontrolom lekara.

- Oni su stabilno, pod kontolom su lekara i uz izuzetno angažovanje medicinskog osoblja koje dežura obezbeđeni su im uslovi da budu dobro - rekao je Jovanović, koji je posetio decu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    31. oktobar 2013 | 12:02

    Jedna ispravka, nije uzrok stafilokoka ona obitava gde obitava. Uzrocnik su jajarske drzavne sluzbe od prve do poslednje gde niko ne radi svoj posao, gde su dovedeni partijski poltroni, neradnici, ulizice, neznalice, prevaranti i slicna bagra...gde se sve resava mitom, vezama, svalerisanjem, pretnjama a ne po pravu i zakonu. Vrlo je jednostavno, tako da ne okrivljujte jadnu stafilokoku jer ona samo zivi gde zivi i radi sto uvek radi.

  • Vanja

    31. oktobar 2013 | 12:57

    Krivi su direktori koji dobijaju pare od zlatne varosi da bi hranili tu jadnu decu,nije ni cudo sto je zlatna varos od svih dobavljaca najskuplja,bahatost direktora skola je sve ociglednija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA