Sprejevima oslikali podzemni prolaz kod TC Ušće (FOTO)

Projekat oslikavanja podzemnog prolaza kod TC "Ušće" pokrenut je sa željom da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih, tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora u stambenim delovima grada

  • 0

Tokom vikenda 26. i 27. oktobra grupa "IDE" je u saradnji sa grafiti crtačem Lortekom organizovala oslikavanje podzemnog prolaza kod Tržnog centra "Ušće" u okviru projekta "Rapresent". Ovo je bilo četvrto izdanje projekta "Rapresent" u okviru kojeg su, pored podzemnog prolaza "Ušće", oslikani i podzemni prolaz kod "Studentskog grada" (2010/2011. godine) i podzemni prolaz kod TC "Piramida" (2012. godine).

Oslikavanje prolaza organizovano je u okviru grafiiti radionica namenjenih mladim crtačima grafita koji su kroz zajednički rad sa vođom radionice, starijim i afirmisanim crtačem Lortekom, zajednički pripremili skice i radili na realizaciji grafiti murala.

Kao i do sada, učesnici su odlučili da se deo murala posveti i inicijatoru projekta, tragično preminulom grafiti umetniku i beskućniku Bojanu Radanovu Rapresentu, kao i svoj deci i mladima koji žive na ulici.

 

U skladu s tim, ove godine u proces oslikavanja uključila su se i deca iz Dnevnog centra za decu uključenu u život i/ili rad na ulici sa Novog Beograda za koje su organizovane posebne kreativne radionice pod vođstvom umetnika Nebojše Petrovića. Ove radionice organizovane su u saradnji sa programom "Edukativni centar" koji grupa "IDE" realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih.

Projekat "Rapresent" je pokrenut sa željom da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih, tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora u stambenim delovima grada (van centralne gradske zone).

Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje mladih grafiti crtača u projekte ulepšavanja javnih prostora pokuša promeniti dosadašnja opšte raširena negativna percepcija grafita koji za većinu građana i nadležne komunalne službe predstavljaju samo običan vandalizam.

Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa projektom "Edukativni centar" koji grupa "IDE" realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih iz Beograda.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA