Četiri transplantacije za jednu noć u Kliničkom centru

Operacije su obavljene tokom pretprošle noći i jutra, a transplantacije su zahtevale koordinisanje doktora i pratećeg osoblja iz oblasti dvadesetak specijalnosti. Svi operisani pacijenti za sada su dobro

  • 2

Prvi put u istoriji Kliničkog centra Srbije za jednu noć obavljene su čak četiri transplantacije organa, a u pitanju su srce, jetra i dva bubrega. Stanje svih operisanih pacijenata za sada je dobro.

Operacije su obavljene tokom pretprošle noći i jutra, a timovi vrhunskih eksperata na ovaj način spasli su, odnosno produžili četiri života. Transplantacije su zahtevale vrhunsko koordinisanje doktora i pratećeg osoblja iz oblasti dvadesetak specijalnosti, što je svojevrstan rekord.

Transplantaciju srca pacijentu starom 57 godina iz Velike Plane na Klinici za kardiohirurgiju obavio je tim lekara predvođen prof. dr Miljkom Ristićem, a transplantaciju jetre pacijentu starom 28 iz Prijepolja tim lekara koji je predvodio ass. dr Zlatibor Lončar u Urgentnom centru.

Obe operacije transplantacije bubrega pacijentu M. A. (58 godina) i pacijentkinji M. M. (45 godina) na Klinici za urologiju obavio je prim. dr Čedomir Topuzović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. novembar 2013 | 22:11

    Zelim samo da VAM saopstim da je donor bio moj najbolji drug! Vlajo brate zauvek ces biti u nasim mislima i srcima! Neka te Andjeli cuvaju, kad mi vise ne mozemo <3 <3 <3 R.I.P. Legendo nasa <3 <3 <3

  • Ivana

    1. novembar 2013 | 17:41

    Bravo! Brz i uspešan oporavak želim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA