• 7

NAPOKON SMO SE SETILI: Rekonstruiše se kuća vojvode Stepe Stepanovića (FOTO)

Rodna kuća slavnog vojskovođe iz Prvog svetskog rata, koja je već petnaest godina zatvorena za posetioce, do Nove godine biće sanirana i naći će joj se prava namena

 • 7

Da li ste znali da je vojvoda Stepa Stepanović bio rođeni Beograđanin?

 

Kuća u kojoj se 1856. rodio nalazi se u beogradskom naselju Kumodraž, a već petnaest godina ona je zatvorena za posetioce. Grad Beograd naručio je projekat po kome se kuća slavnog vojskovođe sanira i do Nove godine radovi bi trebalo da budu završeni.

 

U svojoj osnovi kuća je pravougaona, dimenzija 10 sa 8 metara, i ima tri sobice. U dvorištu, koje sada podseća na gradilište, nalaze se dva objekta koji su se nekada koristila kao šupe.

 

Pred kućom tabla s natpisom "Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića". Do ovog zdanja i danas, vek i po posle gradnje, dolazi se zemljanim putićem.

 

 

Poslednja sanacija ove kuće rađena je devedesetih godina prošlog veka. Loše rađena, loše i urađena - kažu sadašnji projektanti. Tada nisu postavljene "kamene ploče" i kuća je posle nekoliko godina od sanacije počela da se urušava i da truli.

 

- Naša je sramota što smo pustili da toliko vremena ovaj značajni objekat nema namenu - kažu radnici koji rade na sanaciji.

 

- Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića nastala je u prvoj polovini 19. veka kao mešavina moravskog tipa i kosovskog tipa kuće. Pravljena je drvena konstrukcija sa ispunom od pletera i zemlje na kamenim temeljima. U njoj je rođen vojvoda Stepa Stepanović i ona je zbog svojih istorijskih vrednosti, kao i zbog svog arhitektonskog značaja proglašena za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju - kaže Ljiljana Konta iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika

 

 

Vojvoda Stepa Stepanović (1856–1929) bio je srpski i jugoslovenski vojvoda. Čin vojvode stekao je vojničkim veštinama koje je iskazao u ratovima od 1876. do 1918. godine. Dva puta bio je i ministar vojske. Najveći vojni uspeh vojvode Stepe bio je proboj Solunskog fronta, što ga je uvrstilo u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.

 

Bio je komandant slavne Druge srpske armije, vojskovođa i pobednik s Jedrena, Cera, Kolubare, Puste Reke i Solunskog fronta. Godinu dana po završetku rata povukao se iz aktivne službe i do smrti (27. april 1929. godine) živeo u Čačku.

 

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Бајкер

  14. novembar 2013 | 08:45

  Вечна Слава великом војводи Србском.

  66
  3

  Podelite komentar

 • ДАШОНИ

  14. novembar 2013 | 08:46

  СРАМОТА СРБИЈО , А КОМУНИСТИЧКИМ БАНДИТИМА СТЕ ДИЗАЛИ СПОМЕНИКЕ ГДЕ СТЕ СТИГЛИ

  55
  7

  Podelite komentar

 • MikiGrobar

  14. novembar 2013 | 10:47

  Vjecna slava I hvala!

  27
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA