MILIONČE ZA SANACIJU: Spomenik knezu Mihailu očišćen poslednji put pre 30 godina!

Poslednja velika konzervacija spomenika knezu Mihailu bila je 1984. godine, a zbog zapuštenosti, sad je potrebno izdvojiti preko 1.000.000 dinara, kako bi se očistio ovaj spomenik u centru Beograda

  • 5

Spomenik knezu Mihailu već skoro 30 godina nije bio predmet većih konzervatorskih radova. Od 1980. godine, kad su obavljeni poslednji obimniji radovi tog tipa, pa do danas, obavljaju se samo sanacije manjih oštećenja, kao i manji konzervatorski postupci.

- Poslednja velika konzervacija spomenika knezu Mihailu na Trgu republike obavljena je od 1980. do 1984. Tad je spomenik rasklopljen i sve je detaljno odrađeno. Hitne intervencije se vrše redovno: rađene su sanacije oštećenja, čišćenje postamenta i slično. Postoji i problem grafita koji pojedinci stalno ispisuju po njemu. Spomenik je takvog tipa da se i uklanjanje grafita obavlja posebnim konzervatorskim pristupom - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika.

Trenutno se razmatraju i prave planovi za neke nove poduhvate, ali nije određen tačan datum.

- Nema potrebe da se sad spomenik rasklapa. Obaviće se uskoro, primera radi, čišćenje bronze konjaničkog dela što do sada nije rađeno. Ne bismo spekulisali s tim koliko će to da košta - dodaju u ovom Zavodu.

Telegraf saznaje da bi spomenik trebalo da se čisti svakih pet godina i da jedno takvo čišćenje košta oko 100.000 dinara. Međutim, zbog zapuštenog stanja, trenutno je potrebno dati preko 1.000.000 dinara za sanaciju.

Spomenik knezu Mihailu podignut je 1882. kao prvi konjanički spomenik. Njegov autor je italijanski vajar Enriko Paci, a simbolizuje oslobođenje Srbije od turske vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čistač

    20. novembar 2013 | 21:33

    Pa čime ga to ribaju i peru da kosta milion ? Pljackasi !

  • Markan

    21. novembar 2013 | 00:45

    Kad je knez Mijhalo u pitanju i milion milijardi nije mnogo!Nisu problem pare, problem je što u Srbiji malo ko zna, ko je i šta je bio knez Mihajlo.

  • Bata Raka

    20. novembar 2013 | 22:58

    U bg-u svaki posao kreće od miliončeta.za sve ispod toga nema ni razgovora!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA