Otkrivena grobnica kod Pančeva stara 4.500 godina!

Na lokalitetu „Livade", koji se nalazi pored puta iz Pančeva prema Kovinu, tim arheologa iz pančevačkog Narodnog muzeja u utorak je pronašao grob za koji se procenjuje da je star oko 4 i po hiljade godina

  • 0

Na lokalitetu „Livade", koji se nalazi pored puta iz Pančeva prema Kovinu, tim arheologa iz pančevačkog Narodnog muzeja u utorak je pronašao grob za koji se procenjuje da je star oko 4 i po hiljade godina.

Pretpostavlja se, po načinu sahranjivanja, da je reč o ostacima uticajnog člana društva iz tog perioda jer se iznad groba nalazila velika humka koja podseća na sahranjivanje faraona u Egiptu.

Posle prošlogodišnjeg pronalaska ostataka crkve iz ranog srednjeg veka na lokalitetu „Livade", koji se nalazi pored puta prema Kovinu kod firme „Seme Tamiš", pančevački arheolozi pronašli su u utorak grobnicu sa kosturom, koji, po svemu sudeći, potiče iz bakarnog doba, to jest eneolita. Tročlani tim arheologa iz pančevačkog Narodnog muzeja: Jelena Đorđević, Marija Ćuković i šef tima Vojislav Đorđević su na ovo otkriće naišli prilikom istraživanja srednjovekvne nekropole, nedaleko od nalazišta na kome su 2008. godine završena iskopavanja naselja koje potiče iz perioda od 8. do 10. veka.

Da grobnica potiče iz perioda srednjeg i poznog bakarnog doba, oko 2700-2200. godine pre nove ere, kako kaže Đorđević, ukazuje zgrčeni položaj pokojnika, koji je položen na leđa sa rukama prekrštenim na stomaku i nogama savijenim u položaju fetusa. Na ovaj način su pripadnici stepske kulture sahranjivali značajne članove društva.

- Ono što smo pretpostavili još na početku, s obzirom na to da je humkasto uzvišenje, to se juče desilo, usred crkve otkrili smo grob iz enolita - srednje-poznog bakarnog doba, koji je star 4 i po hiljada godina. Kad su podizali crkvu, verovatno su iznivelisali humku i podigli crkvu, međutim, nisu oštetili enolitski grob, rekao je mr Vojislav Đorđević, kustos arheolog Narodnog muzeja Pančevo.

- Pokojnik je bio polivan okerom, što je ritual koji se tumači kao ponovno vraćanje u život. Fetalni položaj i oker boje krvi. Nismo očekivali da ovo pronađemo, mada je položaj na to ukazivao. Ovakvih istražnih lokaliteta ima malo. U našoj okolini istražene su dve ovakve humke, jedna u Vojlovici i jedna u Jabuci - objašnjava i Marija Đurković, članica tima arheologa.

(Telegraf.rs / Izvor: RTV Pančevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA