U Beogradu 30.000 patoloških kockara, klade se i maloletnici!

Patološki kockar ima mentalni poremećaj, preokupiran je kockom, ne može da prestane da se kocka, gubi kontrolu, novac. Posledice su upadanje u depresiju, gubitak posla, veze, pokušaj suicida

  • 7

U Beogradu živi oko 30.000 punoletnih građana zavisnika od kocke, kladionice niču svuda a njihovi gosti su često srednjoškolci koji vide mogućnosti da na brz način zarade nešto džeparca, ne razmišljajući da potencijalno upadaju u zamku patološkog klađenja jednako opasnog kao alkoholizam ili droga.

Istraživanje sprovedeno u okviru zajedničkog edukativnog programa Grada Beograda i Grand kazina, takođe pokazuje da dodatnih 2,5 procenta odraslih Beograđana spada u rizičnu grupu, a prema rečima Miodraga Sokića iz Foruma beogradskih gimnazija, kladionice su “ostrvo” za razbibrigu onima koji su izmakli sistemu porodičnog i školskog vaspitanja.

Ipak, neuropsihijatar Vera Trbić ukazuje da je zabluda da svi koji se kockaju postaju zavisni i naglašava važnost prevencije patološkog kockanja još od srednjoškolskog doba, pa i ranije.

- Naš cilj nije propaganda protiv igara na sreću jer one traju koliko i civilizacija, nego da informišemo mlade ljude, da oni sami na osnovu spoznaje tokom predavanja i zaključaka naprave izbor - rekla je dr Trbić Tanjugu.

Ona objašnjava da patološki kockar ima mentalni poremećaj, preokupiran je kockom, ne može da prestane da se kocka, gubi kontrolu, novac… Posledice su upadanje u depresiju, gubitak posla, veze, pokušaj suicida, devastiranje porodice.

Edukativni program za prevenciju patološkog kockanja inicirali su Skupština grada Beograda i Grand kazino Beograd, potpisivanjem Protokola o odgovornom kockanju još 2010. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pff

    24. novembar 2013 | 15:42

    Kakav crni Vucic i zabrana aparata? Nije za svakog pojedinca slabe psihe odgovorna drzava.. Na sta bi licilo to kada bi se svaki porok zabranio? Takav sistem ne postoji,niti ce postojati.. Shvatite da nije drzava odgovorna,vec da svaki pojedinac treba da brine o samom sebi,a ne za sve da se krivi neko drugi

  • Sava Milanovic

    24. novembar 2013 | 15:07

    pitam se zasto Vucic ne zabrani kladionice sa elektronskim aparatima za kockanje.to ocigledno urnise nizu klasu gradjana zudeci da zarade nesto vise a svi znamo da su dobro podeseni tj zategnuti u davanju (mislim na aparate)nije to kako kaze narod >zvaka za ludaka<nego propast za vecinom omladinu koji ne rade i koji imaju donekle pravo sto bojkotuju propali sistem nase drzave.Molim vas ako ovo sto sam napisao moze nekako stici do usiju nekih politicara ako Vucic nemoze cuti.hvala

  • Mare

    24. novembar 2013 | 18:51

    Evo je prolazim svakodnevno pored tri te kockarnice sa poker aparatima i nikad nisam usao. To mi je cist debilizam, zna se da kuca uvek dobija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA