• 13

PARKING SERVIS: Dnevne karte nisu neustavne

Naplata dnevne karte 2011. godine nije proglašena neustavnom pred Ustavnim sudom Srbije, što znači da "Parking servis" svoju delatnost obavlja u skladu sa Ustavom i zakonima

  • 13

Posle pisanja Telegrafa u tekstu "Da li po zakonu moramo da plaćamo kazne za parking", oglasio se Parking servis.
Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom nepotpunih informacija koje su se u više navrata pojavile u javnosti, a tiču se naplate parkiranja u zoniranim delovima grada koja je u nadležnosti JKP "Parking servis" Beograd, navodimo sledeće činjenice:
Naplata dnevne karte 2011. godine nije proglašena neustavnom pred Ustavnim sudom Srbije, što znači da "Parking servis" svoju delatnost obavlja u skladu sa Ustavom i zakonima.
Sam postupak parkiranja u zoniranim delovima grada odvija se tako što korisnik plaća uslugu korišćenja opšteg parkirališta unapred, po započetom času, ili naknadno, dnevnom kartom.

Dnevna karta po svojoj pravnoj prirodi predstavlja cenu komunalne usluge koju je utvrdilo javno komunalno preduzeće na osnovu Odluke o javnim parkiralištima i Zakona o komunalnim delatnostima, koji su u skladu sa Ustavom.
Cenom dnevne karte stimulišu se korisnici da se opredele za plaćanje usluge unapred, po započetom satu i da poštuju maksimalno vreme korišćenja parking mesta po ceni utvrđenoj za parkiranje po satu.
Time se, većom izmenljivošću na jednom parking mestu, omogućava većem broju korisnika da se parkiraju, smanjuju se gužve i omogućava veća fluktuacija na javnom parkiralištu. Stoga su cene po započetom času niže, a dnevna karta koja vam pokriva parkiranje u datoj zoni za naredna 24 časa viša od prostog zbira.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Bilo bi u skladu sa zakonom,kada bi postojao zakon koji dozvoljava naplacivanje neizvrsene usluge.Posto usluga nije izvrsena,naplata je cak i krivicno delo.Osim toga,za svaku uslugu,pre koriscenja,korisnik mora da bude obavesten o ceni usluge,na nacin koji korisnika ne dovodi u zabludu.Dalje,24 puta 31dinar,nije 1870 dinara,sto znaci da je ovde cak u pitanju i pokusaj prevare.Dalje,da bi naplatili na sudu,moraju da dokazu da ste uslugu koristili u trajanju od jednog dana,a kao prvo sa ste uopate bili tamo gde kazu da jeste. Ustavni sud nije presudio da se doplatna preimenuje u dnevnu,vec da je doplatna nezakonita,i dao je rok da Parking servis nadje nacin da eegulise neplacanje parkinga.To ne znaci da je dnevna karta zakonita,niti je Ustavni sud uopste odlucivao o tome.

  • Jelena

    A niko ne objasnjava kako platiti parking ako slucajno zaboravis mobilni telefon, mozda nemas kredit ili jednostavno uopste ne koristis mobilni telefon, sto je danas retko, ali moguce, kako i gde u tom slucaju platiti jedan sat parkiranja u zoni?!

  • Dzon

    Meni stigla opomena pred tuzbu.Iznos za plaćanje 8000rsd.I sta ja sad da radim?? Da plaćam ili ne?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima