• 2

Beograd će imati tri osnovna suda počev od 1. januara

Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda, a ova raspodela predviđena je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava

  • 2

Od 1. januara, prema novoj mreži sudova, Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda. Oni će biti razmešteni prema materijama koje sude, na tri lokacije u gradu.
Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština: Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad. Nadležnost za teritoriju gradskih opština: Voždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica imaće Drugi osnovni sud, dok će Treći osnovni sud "pokrivati" Zemun, Novi Beograd i Surčin. Ova raspodela predviđena je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave, Danilo Nikolić, istakao je da će se krivična materija za područja sva tri suda, nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

- Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud, i svaki sudija dobije svoje predmete - rekao je Nikolić.
Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu.
- To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda, i suditi na ove tri lokacije - ukazao je državni sekretar.

Sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova. Mesta koja će ostati bez sudske jedinice, imaće prijemne kancelarije "u kojima će se obavljati poslovi prijema pismena i overavanja isprava i potpisa".
Nadležni su takođe uvereni da pravosuđe neće biti u kolapsu zbog preseljenja, kao što se to dogodilo početkom 2010. godine, tokom „velike seobe sudstva”, jer su predviđene izmene sudske mreže manjeg obima.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima