• 2

Beograd će imati tri osnovna suda počev od 1. januara

Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda, a ova raspodela predviđena je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava

  • 2

Od 1. januara, prema novoj mreži sudova, Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda. Oni će biti razmešteni prema materijama koje sude, na tri lokacije u gradu.
Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština: Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad. Nadležnost za teritoriju gradskih opština: Voždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica imaće Drugi osnovni sud, dok će Treći osnovni sud "pokrivati" Zemun, Novi Beograd i Surčin. Ova raspodela predviđena je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave, Danilo Nikolić, istakao je da će se krivična materija za područja sva tri suda, nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

- Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud, i svaki sudija dobije svoje predmete - rekao je Nikolić.
Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu.
- To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda, i suditi na ove tri lokacije - ukazao je državni sekretar.

Sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova. Mesta koja će ostati bez sudske jedinice, imaće prijemne kancelarije "u kojima će se obavljati poslovi prijema pismena i overavanja isprava i potpisa".
Nadležni su takođe uvereni da pravosuđe neće biti u kolapsu zbog preseljenja, kao što se to dogodilo početkom 2010. godine, tokom „velike seobe sudstva”, jer su predviđene izmene sudske mreže manjeg obima.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima