KOMBANK ARENA: Osobe sa invaliditetom mogu besplatno u Arenu četiri puta godišnje

Zbog velikih problema sa kojima se Arena suočila kada su u pitanju besplatne karte za osobe sa invaliditetom, proces prijavljivanja je promenjen, a broj dolazaka na manifestacije ograničen na četiri godišnje

  • 2

Od početka 2014. godine Kombank arena promenila je uslove za osobe sa invaliditetom koje bi želele da besplatno prate manifestacije koje se u njoj održavaju. Kako je najavljeno na sajtu Arene, biće napravljena baza osoba sa invaliditetom, a pogodnost besplatne karte moći će da iskoriste četiri puta godišnje.

 

Nova procedura podrazumeva da se osobe sa invaliditetom registruju popunjavajući prijavu na sajtu. Potrebno je, tom prilikom, medicinskom dokumentacijom dokazati da im je korišćenje invalidskih kolica neophodno. Ranija procedura podrazumevala je da Arena oglasi kada osobe sa invaliditetom mogu da se prijave za besplatne karte, pa da oni individualno ili u okviru udruženja, pošalju svoje prijave.

 

Ono što je sporno među osobama sa invaliditetom, je to što se na sajtu navodi da se pod tim terminom podrazumevaju samo korisnici invalidskih kolica. U Areni objašnjavaju da "ograničenja imaju za cilj da izdvoje one osobe sa invaliditetom koje bez korišćenja platformi ne bi uopšte mogle da posmatraju program".

 

 

- Promena stava se ogleda u poštovanju namene platformi i, da tako kažemo, vraćanju platformi osobama sa invaliditetom kojima su i namenjene, a to su osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Mesta na platformama smo uz velike napore i veliko nerazumevanje organizatora i menadžmenta izvođača, isključili iz mapa prodaje i bez naknade ustupili osobama sa invaliditetom. Ostale osobe sa invaliditetom nemaju ovakvu dodatnu potrebu i mogu koristiti redovna mesta, uz kupljenu ulaznicu, kao i drugi građani - kažu u Kombank areni i dodaju da smatraju da se ovakvom odlukom ne vrši diskriminacija među osobama sa invaliditetom.

 

U Areni napominju i da osobe sa invaliditetom ne mogu besplatno da posmatraju programe u drugim halama, i da je "praksa koju su uveli, rezultat velikog napora zaposlenih da svim posetiocima pruže kvalitetnu uslugu".

 

- Odluka predstavlja, naravno, kompromisno rešenje između neograničenog broja besplatnih dolazaka i plaćanja svakog dolaska, što je praksa ostalih arena. Naša je procena da bi pojedinačnog korisnika zadovoljio, u proseku, jedan besplatan dolazak u približno 2 meseca. Nakon iskorišćenja predviđenog broja od četiri programa, osoba sa invaliditetom može posmatrati programe sa istih mesta, ali uz kupljenu ulaznicu. Na taj način, smatramo, destimuliše se nemali broj korisnika koji su se prijavljivali za sve, pa i za nespojive programe, od opere do turbo-folka, preko sporta do dečjih predstava - objašnjavaju u Kombank areni.

 

 

Oni dodaju i da je broj zainteresovanih osoba sa invaliditetom, za svaki program, uvek višestruko veći od onoga što kapacitet platformi i bezbednosni propisi dozvoljavaju. Iza broja ograničenja dolazaka krije se i činjenica da su se, kada su u pitanju besplatne ulaznice za osobe sa invaliditetom, suočavali sa brojnim zloupotrebama: od ustupanja ulaznica preprodavcima do dolaska samo pratioca, umesto osobe sa invaliditetom. Takođe, bili su optuženi i da manipulišu rezervacijama u korist ili na štetu određenih udruženja ili pojedinaca.

 

Ipak, ograničenje broja dolazaka, osobama sa invaliditetom ne zvuči kao dobra odluka.

 

- Meni činjenica da institucija kulture, koja treba da bude dostupna svim građanima pod istim uslovima, da sebi za pravo da ograniči broj dolazaka, zvuči kao jedna loša odluka. Uopšte nisam ni sigurna koliko će oni validno voditi bazu podataka i, generalno, sve mi izgleda kao previše komplikovana procedura - istakla je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

 

U Udruženju distrofičara Beograd ističu da ima i mnogo drugih osoba sa invaliditetom poput onih koji se kreću uz pomoć štaka, slepih, gluvih i nagluvih osoba. Oni su, kažu, ovom odlukom automatski diskriminisani.

 

 

- Ovaj način uopšte nije ispravan, jer se ovakvom odlukom osobe sa invaliditetom dele na korisnike kolica i ostale. Problem koji ima Arena mora da se reši na neki način, ali ovo trenutno nije rešenje. Ipak, moram da napomenem da u poslednje dve godine vlada pomama za posećivanjem manifestacija u Areni. To je toliko kulminiralo, da se u nekoliko minuta od kada Arena objavi da osobe sa invaliditetom mogu da se prijave, popune sva mesta. Ipak, ne mora da znači da su u pitanju zloupotrebe, jer na teritoriji grada postoji izuzetno mnogo raznih udruženja za osobe sa invaliditetom - kaže Srđan Čikara sekretar udruženja Udruženje distrofičara Beograd.

 

On dodaje i da je jako problematično na ulazu 107, koji je predviđen za ulazak osoba sa invaliditetom, proveravati ko je na koji način ušao jer se lako napravi velika gužva.

 

Prema novim pravilima koja se mogu naći na sajtu Kombank arene, nakon prijave, dolazak na manifestaciju možete otkazati samo jednom, i to 24 časa pre događaja. U suprotnom, smatra se da ste iskoristili jedan dolazak. Na sajtu ćete moći da vidite evidenciju dolazaka i spisak svih čije su prijave prihvaćene za određeni događaj. Spisak za svaki događaj nalaziće se na ulazu 107, gde ćete morati nekome iz organizacije, da pokažete svoju ličnu kartu.

 

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pantagruel

    21. decembar 2013 | 19:11

    Немам појма о чему ови људи говоре. Моја најбоља другарица из гимназије била је везана за инвалидска колица од седмог разреда основне школе. И јако добро памтим да је имала бесплатан улаз на скоро све културне манифестације у граду. Нагледао сам се филмова и концерата, нарочито у "Сава центру", водећи је као пратилац (онај који гура колица и стоји уз њу, без права да заузме седиште). Сећам се рецимо бројних Балашевићевих концерата, па премијере филма "Сеобе", групе Vaya con Dios и многих другуx. Изгледа да је Слоба наспрам ових данас био мајка Тереза.

  • Loki

    21. decembar 2013 | 19:19

    Pa tim i treba dat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA