• 8

EVO DOKAZA: U Beogradu je postojalo hrišćanstvo i u trećem veku! (FOTO)

Reč je o replici prednje strane Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu

  • 8

U organizaciji Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava" i Muzeja grada Beograda, otvorena je prostorna instalacija „Prezentacija Joninog sarkofaga – nova čitanja u javnom prostoru" u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Ulicom Vuka Karadžića).
Reč je o replici prednje strane Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu.

Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po tematici i uklesanim hrišćanskim simbolima. Potiče sa severoistočne, rimske, gradske nekropole Singidunuma, koja se nalazila na dunavskoj padini.
Otkriven je 1885. godine, kao slučajni nalaz, na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jovanove ulice. Sarkofag danas pripada zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, a čuva se u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.
Replika prednje strane sarkofaga (gipsani odlivak) biće u Knez Mihailovoj ulici do juna 2014. godine.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ssss

    Raspustiti SANU, momentalno.

  • MlinarChe

    Moderna srpska istorija je stvorena na berlinskom kongresu,ovo je samo jos jedan od bezbroj dokaza samo sto fosili iz SANU ne smeju ni da pomenu bilo sta od toga.

  • .....

    Anon, ja nudim više.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima