EVO DOKAZA: U Beogradu je postojalo hrišćanstvo i u trećem veku! (FOTO)

Reč je o replici prednje strane Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu

  • 8

U organizaciji Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava" i Muzeja grada Beograda, otvorena je prostorna instalacija „Prezentacija Joninog sarkofaga – nova čitanja u javnom prostoru" u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Ulicom Vuka Karadžića).

Reč je o replici prednje strane Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu.

Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po tematici i uklesanim hrišćanskim simbolima. Potiče sa severoistočne, rimske, gradske nekropole Singidunuma, koja se nalazila na dunavskoj padini.

Otkriven je 1885. godine, kao slučajni nalaz, na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jovanove ulice. Sarkofag danas pripada zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, a čuva se u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Replika prednje strane sarkofaga (gipsani odlivak) biće u Knez Mihailovoj ulici do juna 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MlinarChe

    18. decembar 2013 | 20:00

    Moderna srpska istorija je stvorena na berlinskom kongresu,ovo je samo jos jedan od bezbroj dokaza samo sto fosili iz SANU ne smeju ni da pomenu bilo sta od toga.

  • pp

    18. decembar 2013 | 17:35

    posto kuca? Problem sa hriscanstvom Beogradjana u 3. veku je taj, sto oni ni na koji nacin nisu povezani sa sadasnjim Beogradjanima.

  • Anon

    18. decembar 2013 | 17:50

    Prodato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA