Fabrika vode "Makiš 2" počeće sa probnim radom 1. septembra

Postrojenje se gradi kako bi bili dugoročno rešeni problemi vodosnabdevanja Beograda i okoline. Radove izvode "Tahal" iz Izraela i "Primorje" iz Slovenije

  • 2

Predsednik i član Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali i Nikola Nikodijević obišli su juče novo postrojenje za preradu vode "Makiš 2".

Postrojenje se gradi kako bi bili dugoročno rešeni problemi vodosnabdevanja Beograda i okoline. Radove izvode "Tahal" iz Izraela i "Primorje" iz Slovenije.

– "Makiš 2" je izuzetno važna investicija za budućnost grada Beograda, jer se ovom fabrikom za prečišćavanje vode rešava snabdevanje Beograda pijaćom vodom za sledećih 20 godina. Kada je preuzeo upravljanje Beogradom, Privremeni organ se našao u vrlo nezahvalnoj situaciji: dobili smo pismo od izvođača radova iz Izraela da želi da raskine ugovor zbog toga što grad nije izmirio obaveze prema njemu. Sa njima sam se sastao prošle nedelje i dogovorili smo se o načinu na koji ćemo izmiriti obaveze, kako bi radovi u što kraćem roku bili nastavljeni i kako bi do 1. septembra ovo postrojenje bilo spremno za probni rad – rekao je Mali.

On je naglasio da za završetak radova u ovom trenutku nedostaje 5,3 miliona evra.

Nikola Nikodijević naglasio je da je voda koju Beograđani koriste izuzetnog kvaliteta.

Malo prestonica i velikih gradova Evrope mogu da se podiče kvalitetom pijaće vode kakvu ima Beograd. Završetkom "Makiša 2" i rekonstrukcijom "Makiša 12", koja će trajati oko godinu i po dana, imaćemo obezbeđeno snabdevanje Beograda kvalitetnom pijaćom vodom u narednih nekoliko decenija – rekao je Nikodijević.

Završetkom fabrike vode "Makiš 2" proizvodni kapacitet beogradskog vodovodnog sistema biće povećan za 20 odsto, a njenim puštanjem u pogon omogućava se početna faza rekonstrukcije pogona "Makiš 1", koji neprestano radi od 1987. godine.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    22. januar 2014 | 10:21

    A da se zajebete nekad pa slucajno date nasim ljudima da izgrade nesto u srbiji...pola sveta smo izgradili a sve nam stranci zidaju ...

  • koseving

    3. april 2014 | 13:07

    Gde ce bre nase firme da se bore sa belosvetskim mafijasima !!!Evo insert iz lista Vreme lepo ljudi rastabirili sve odavno : TBI grupa suštinski i duboko je povezana sa izraelskim konzorcijumom Kardan, na čijem je čelu jedan bivši načelnik generalštaba (uobičajeno za Izrael). Taj konglomerat već je uveliko ušao u tranzicijske države bivšeg Varšavskog ugovora (Mađarska, Češka, Slovačka itd.) i bavi se svim mogućim poslovima, uključujući i vojno-policijske liferacije. TBI je ušao u poslove osiguranja u Srbiji kroz "Dunav osiguranje", u kome G 17 plus ima, ovaj, kako da kažemo, izvesne kadrovske pozicije. Jedna od njihovih firmi gradi neki veliki tržni centar u Beogradu sa Rajfajzenom, a druga (Tahal) fabriku vode u Makišu; jasno je zašto im je zatrebala i funkcionalna banka u Srbiji. E, oko banke koju su našli kod Sekule Pijevčevića stvari su se zapetljale: NBS nikako da pusti Sekulu da radi. U takvoj situaciji – sasvim teorijski gledano, razume se! – ima dva izlaza: ili će položiti tih deset miliona evra depozita kod NBS-a – ili će investirati nešto manje u "prijateljsko uveravanje" nadležnih lica. Kad je 1997. osnivana Kreditno-eksportna banka, naveden je kapital od "12 miliona evra", ali je kontrola NBS-a pre godinu dana ustanovila da nema ni deset miliona, pak je KEB ostao bez dozvole za rad. Izraelci su, kako se čini, kupili robu s greškom. Čak je ambasador Izraela tada (februar 2005) pokušao da posreduje kod Radovana Jelašića da se postigne neki dogovor, ali je on to odbio. Izgleda da se krenulo u rezervnu varijantu i da je na scenu stupio Cizelj, čovek koji pakuje pare u aktovku. Šta je njemu sve to trebalo, tek će da se pokaže. Sluti se, inače, da je ovo što je procurilo tek vrh ledenog brega od vrućih para. Ceo tekst http://www.vreme.com/cms/view.php?id=440024

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA