Mali: Beograd još nije izbegao bankrot

- Pretnja bankrota se jednim rebalansom ne može izbeći, mi je nismo izbegli. Bankrot je sama situacija kada nemate dovoljno novca da isplaćujete svoje obaveze. Grad je i dalje u takvoj obavezi - rekao je predsednik Privremenog organa Beograda

  • 2

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali rekao je da je Beograd u potpunosti spreman za lokalne izbore 16. marta, ali nije želeo da kaže da li će na njima biti kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika.

- Ja o toj kandidaturi nisam razmišljao mnogo, vodim se mišlju da treba da uradim najbolje što mogu u onom čime se trenutno bavim i da opravdam poverenje koje mi je dala Vlada Srbije i gospodin Aleksandar Vučić lično. Za sada to ide svojim tokom, a o tome ću razmišljati ako do tog razgovora sa gospodinom Vučićem dodje. Nisam razmišljao o tome, tako da odgovaram - ni da, ni ne - rekao je Mali u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Grad je, kako je naveo, apsolutno spreman za izbore 16. marta.

- Već smo pokrenuli čitav niz mehanizama da se isprintaju glasački listići, da se organizuju biračka mesta, u budžetu je obezbeđeno dovoljno mesta za izbore. Ovo su prvi izbori koji se obavljaju na takav način â da ih Grad organizuje bez opština - rekao je on.

Mali je, na pitanje o dugu Beograda, kazao da najpre treba znati da Grad preuzima obaveze ukoliko bilo koje javno preduzeće propadne, tako da ne postoji razlika izmedju obaveza komunalnih preduzeća i Grada.

- Prema analizama koje smo uradili pred Novu godinu obaveze Grada su oko 960 miliona evra, što uključuje kako kredite i obaveze po kamatama koje treba da se vrate, tako i obaveze koje su preuzela komunalna preduzeća. Na te brojke treba dodati i obaveze koje imaju gradske opštine â prema preliminarnim rezultatima koje imamo to je dvadeset miliona evra - rekao je predsednik Privremenog organa.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina prihodi Beograda opadaju.

- U 2013. imali smo plan da prihodujemo 77 milijardi dinara, a prihodovali smo 60,5, ako se ne varam, tako da je trend smanjenja i pada prihoda mnogo ozbiljniji problem nego same obaveze. Nalazimo se u toj nekoj 'makazice situaciji' u kojoj su prihodi opadajući, a dug i obaveze rastu - naveo je Mali.

Zbog toga, prema njegovim rečima, Beograd očekuje "stezanje kaiša i racionalizacija", tokom koje će najpre biti agresivno smanjeni nepotrebni rashodi i troškovi.

- To bi trebalo da uradimo na način koji se ne oslikava na socijalne kategorije, čak ni na broj zaposlenih, a tek u narednom periodu da razmišljamo postoji li mogućnost da se kroz racionalizaciju poslovanja nekih komunalnih preduzeća naprave dodatne uštede. Ali, to je drugi korak - rekao je on.

Mali je dodao da pretnja bankrotom u Beogradu i dalje postoji.

- Pretnja bankrota se jednim rebalansom ne može izbeći, mi je nismo izbegli. Bankrot je sama situacija kada nemate dovoljno novca da isplaćujete svoje obaveze. Grad je i dalje u takvoj obavezi - rekao je predsednik Privremenog organa Beograda.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koko

    23. januar 2014 | 17:11

    Nije kad je jos u njemu

  • armani

    23. januar 2014 | 18:55

    Sve pare bivse jugoslavije i sad srbije isle u beograd a oni ko da ce bankrotirati sramota nevidjena lopovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA