OTVARAJTE OČI, KRADU GDE STIGNU: Novinarka sprečila pljačku u centru Beograda!

Na pešačkom prelazu na Trgu Republike reporterka Telegrafa sprečila je osmogodišnjeg Roma, koji redovno "operiše" na tom mestu, da joj ukrade mobilni telefon. Policija pokušala da zataška ceo slučaj

  • 59

Usred dana na pešačkom prelazu na Trgu Republike komešanje.

Umesto običnog prelaska s jedne na drugu stranu ulice - žučna rasprava između novinarke Telegrafa i osmogodišnjeg Roma koji joj je u trenutku kao od šale na "zelenom" svetlu izvukao mobilni telefon iz džepa.

Refleksno ga uhvativši za kapuljaču, otela mu je telefon koji je pokušao da doturi drugu s kojim "operiše", privodeći ga obližnjim policajcima.

- Izvinite, sad sam ga uhvatila u pokušaju da mi ukrade telefon. Ovaj telefon me je koštao "boga oca"... Još uvek ga otplaćujem - uzbuđeno je objašnjavala dvojici patrolnih policajaca.

- U redu je, gospođice pustite ga! - prokomentarisao je jedan od njih, pokušavajući da dođe do reči od kuknjave malog Roma, koji se iako više nego evidentno kriv, trudio da ubedi prisutne kako mu je krađu namestio drug koji se izgubio u nepoznatom pravcu.

- Nisam gospođo, majke mi! Igram igrice tamo preko puta svaki dan. Znaš me, bre - viče osmogodišnjak ne dajući nikome drugome da dođe do reči.

- Šta da vam kažem. Ne možemo mu ništa - trudi se prilično bezuspešno da ga nadglasa policajac.

- Štiti ga zkon. Pritom je i maloletnik. I da ga tužite, ne verujem da bi išta uradili. Ostali bismo ovde još četiri sata, samo da uzmem osnovne podatke, a kamoli šta drugo. Bolje vidite, dok smo ovde da vam nije još nešto uzeo.

- Mali, čime ti se bave roditelji? - pita policajac delinkventa.

- Kopaju, gospodine, po kantama - odgovara spremno osmogodišnjak sve vreme vrebajući trenutak kad će ga pustiti da nesmetano nastavi da se bavi onim što prema svedočanstvu dežurnih svaki dan zajedno s još nekolicinom radi na Trgu Republike.

Dnevno, saznajemo, bude i po pet-šest pljački.

- Je l' to sve što možete da mi preporučite? - zgranuto je upitala novinarka policajca okrećući se potom delinkventu.

- Ako ovako nastaviš, završićeš u zatvoru! Gledaj me u oči dok govorim! Uzmi se u pamet na vreme. Radi nešto, uči i imaćeš para više nego svi mi zajedno.

Uz konstataciju novinarke da neće krivično goniti kradljivca, mališan se gubi u nepoznatom pravcu.

Policajci nastavljaju svoje patroliranje, a novinarka Telegrafa ostaje zatečena razmišljajući o tome ima li u ovoj državi mehanizma za prevenciju maloletničke delinkvencije. I zašto se niko ne bavi vraćanjem maloletnih prestupnika na pravi put dok još nije kasno?

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale nis

    26. januar 2014 | 14:28

    Muka mi je vise od njih, reketiraju na semaforima, kradu sve sto mogu da skinu sa kuca ili zgrada, dzepare po busevima, podignu kartonsku kucicu u centru grada na tudjem zemljistu, I onda drzava mora da I'm obezbedi drugi smestaj, a nama gradjevinska inspekcija rusi svaku ciglu bez dozvole na vlastitom placu! Prava manjina, a vecina neka trpi!

  • Milos

    26. januar 2014 | 14:20

    Sreca pa mu nije udarila samar inace bi ona otisla u zatvor :/ j. te Srbijo

  • Т.М.

    26. januar 2014 | 14:22

    Цигани су то. Без добрих батина нема промена.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA