DUNAV ZAGAĐEN? Strah od tovara iz prevrnute barže

tručnjaci Hemijskog fakulteta kažu da je pirit opasan po zdravlje ako sadrži teške metale - olovo, arsen ili bakar. U gradskom Zavodu za javno zdravlje potvrđuju da su uzorci vode iz Dunava uzeti i uzvodno i nizvodno od mesta havarije

  • 3

Rezultati analize vode u Dunavu, u koji se juče ujutru prosulo 845 tona gvozdenog pirita kada se barža broda "Sloga" hrvatske kompanije "Dunav Lojd" prevrnula na sidrištu "Luke Beograd", biće poznati danas ili sutra.

Stručnjaci Hemijskog fakulteta kažu da je pirit opasan po zdravlje ako sadrži teške metale - olovo, arsen ili bakar. U gradskom Zavodu za javno zdravlje potvrđuju da su uzorci vode iz Dunava uzeti i uzvodno i nizvodno od mesta havarije, pišu "24sata".

- Analiza će pre svega biti usmerena na to da li su u tovaru bili prisutni elementi teških metala kao što su olovo, bakar i arsen, koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi. Kakvi god budu nalazi uzorka, očekujemo da se spovede dugotrajni monitoring kvaliteta vode - navode u Zavodu za javno zdravlje. Oni dodaju da očekuju da će ekipe "Beogradvoda" pokrenuti sanaciju havarije.

I Ivan Gržetić, profesor sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, navodi da eventualnu opasnost može predstavljati samo prisustvo navedenih teških metala.

U Luci "Beograd" navode da nema odgovornosti njihove firme, jer je barža bila u tranzitu.

- Mišljenje lučkog kapetana je da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor. Luka "Beograd" je odmah reagovala i obavestila rečnu policiju i Lučku kapetaniju, koji obavljaju uviđaj - navedeno je u saopštenju kompanije Luka "Beograd".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djanni

    30. januar 2014 | 11:17

    To nam hrvati namerno rade

  • Muta

    30. januar 2014 | 12:50

    Da sad je to vest i sta posle... niko vise nece ni da pise ni da isprati do kraja sta ce biti.posle par dana bice vest sve je u redu i u granici dozvoljenog.

  • Frace

    30. januar 2014 | 19:11

    Pirit se vec dve godine uz pomoc vetra "posipa" u Dunav. To najbolje znaju brodarci koji ga i prevoze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA