• 3

BG ULICE: Ko je bio gospodar Toma Vučić?

Junak naše priče je Toma Vučić Perišić, koji je živeo u vreme Miloša Obrenovića i bio je prvi srpski policajac. Aleksandar Vučić kaže da o njemu može reći dosta lepih, ali i ružnih reči

  • 3

Telegraf vas u nastavku serijala o nazivima beogradskih ulicavodi u vreme srpskih ustanaka. Junak naše priče je Toma Vučić Perišić, koji je živeo u vreme Miloša Obrenovića i bio je prvi srpski policajac.

Rođen je 1788. i bio je namesnik kneževskog dostojanstva, vođa Ustavobranitelja, državni savetnik, kao i knez gružanski.

Gospodar Toma Vučić Perišić ženio se dva puta. Prva žena bila je Perunika Žabarac iz Ranilovića, a druga žena bila je Agnija (1812-1855.) zvana Nula, kćerka Farmakija, grčkog hajduka, „klefta“ koga su ubile turske albanske snage pod komandom Ali-paše Janjinskog.

S prvom ženom Perunikom Žabarac, Toma Vučić Perišić imao je dva sina i dve kćerke, Stevana i Iliju i kćerke Stanku i Anku. S drugom ženom Toma Vučić Perišić nije imao dece.

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

S obzirom na slučajnost imena prvog policajca s imenom predsednika države Tomislava Nikolića i predsednika stranke SNS, Aleksandra Vučića (Toma- Vučić), upitali smo lidera naprednjaka da li je čuo za njega i kakvo mišljenje ima.

- Naravno da sam čuo za njega, o njemu mogu reći dosta lepih, ali i ružnih reči. Smatram da je bio veoma prek, nagao čovek čak u nekim situacijama i svirep, ali isto tako smatram da je bio odlučan i veoma snalažljiv – kaže Vučić za Telegraf.rs.

Na pitanje da li nalazi ikakvu paralelu imena prvog policajca s imenom predsednika države  i svojim prezimenom, dodaje da mu je slučajnost “zanimljiva, ali da nema veze s realnim životom” .

(M. Babić / I. D.)

Komentari

  • neko iz kraja

    Da se ne stvara zabuna: slika prikazuje Krusevacku ul., odakle krece trolejbus ( nekad 11-ica, a sad ne znam vise ). Odatle se ukljucuje u Gospodara Vucica, koja se na ovom snimku ne vidi.

  • Dejan

    Inace kada se spominju Obrenovici dobro je znati, ko nezna da su izgradili pola Srbije

  • Kure

    To je onaj sto su danas na vlasti )))))))))))

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima