BG ULICE: Ko je bio gospodar Toma Vučić?

Junak naše priče je Toma Vučić Perišić, koji je živeo u vreme Miloša Obrenovića i bio je prvi srpski policajac. Aleksandar Vučić kaže da o njemu može reći dosta lepih, ali i ružnih reči

  • 3

Telegraf vas u nastavku serijala o nazivima beogradskih ulicavodi u vreme srpskih ustanaka. Junak naše priče je Toma Vučić Perišić, koji je živeo u vreme Miloša Obrenovića i bio je prvi srpski policajac.

Rođen je 1788. i bio je namesnik kneževskog dostojanstva, vođa Ustavobranitelja, državni savetnik, kao i knez gružanski.

Gospodar Toma Vučić Perišić ženio se dva puta. Prva žena bila je Perunika Žabarac iz Ranilovića, a druga žena bila je Agnija (1812-1855.) zvana Nula, kćerka Farmakija, grčkog hajduka, „klefta“ koga su ubile turske albanske snage pod komandom Ali-paše Janjinskog.

S prvom ženom Perunikom Žabarac, Toma Vučić Perišić imao je dva sina i dve kćerke, Stevana i Iliju i kćerke Stanku i Anku. S drugom ženom Toma Vučić Perišić nije imao dece.

S obzirom na slučajnost imena prvog policajca s imenom predsednika države Tomislava Nikolića i predsednika stranke SNS, Aleksandra Vučića (Toma- Vučić), upitali smo lidera naprednjaka da li je čuo za njega i kakvo mišljenje ima.

- Naravno da sam čuo za njega, o njemu mogu reći dosta lepih, ali i ružnih reči. Smatram da je bio veoma prek, nagao čovek čak u nekim situacijama i svirep, ali isto tako smatram da je bio odlučan i veoma snalažljiv – kaže Vučić za Telegraf.rs.

Na pitanje da li nalazi ikakvu paralelu imena prvog policajca s imenom predsednika države  i svojim prezimenom, dodaje da mu je slučajnost “zanimljiva, ali da nema veze s realnim životom” .

(M. Babić / I. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    7. februar 2014 | 20:47

    Inace kada se spominju Obrenovici dobro je znati, ko nezna da su izgradili pola Srbije

  • Kure

    7. februar 2014 | 20:04

    To je onaj sto su danas na vlasti )))))))))))

  • neko iz kraja

    18. februar 2016 | 18:03

    Da se ne stvara zabuna: slika prikazuje Krusevacku ul., odakle krece trolejbus ( nekad 11-ica, a sad ne znam vise ). Odatle se ukljucuje u Gospodara Vucica, koja se na ovom snimku ne vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA