BG VREMEPLOV: Nekad su ovde prodavali hleb i burek, a danas... (FOTO)

Savamala predstavlja biser Beograda još uvek odolevajući zubu vremena. Njene vremešne zgrade su sad delom puste, a neki objekti su pretvoreni u moderne radnje u kojima se prodaju snoubordovi i ostala zimska oprema za skijanje

  • 1

Pre skoro 100 godina na uglu Karađorđeve ulice prodavao se vruć hleb, pogačice, bureci... Danas je tu radnja u kojoj se prodaje zimska oprema.

Savamala predstavlja biser Beograda i još uvek odoleva zubu vremena. Njene vremešne zgrade su delom puste, a neki objekti su pretvoreni u moderne radnje. Takav je slučaj i s nekadašnjom pekarom koja je prodavnica zimske opreme.

Takođe, tokom odbrane Beograda, vojnici su raportirali na položaju koji se nalazio u Savamali. Evo kako je to izgledalo pre skoro 100 godina.

Danas je situacija dosta drugačija. Nema osvajača, pa tako nema ni vojnika. Danas je tu pruga, kao i biciklistička staza.

Drugi svetski rat je i te kako ostavio traga na srpsku prestonicu, a sledeća fotografija Telegrafovog vremeplova nam prikazuje sovjetski tenk na uglu Bosanske i Gavrila Principa 1944. godine.

Danas su tu dva marketa, uzak trotoar na kome su uglavnom parkirani automobili, pa ljudi moraju da "stavljaju glavu u torbu" i idu ulicom da bi prošli ovuda. Bar nema tenkova...

(Mićo Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alhemicar

    22. februar 2014 | 12:20

    sto ce reci....zgrade nisu renovirane jos od vremena okupacije......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA