BG ULICE: Ko je baba Višnja i kako je dobila ulicu na Vračaru? (FOTO)

U nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o baba Višnji - majci kneza Miloša Obrenovića. Njena ulica nalazi se u srcu Vračara, presecajući u jednom delu Njegoševu, a ovaj naziv nosi od 1. januara 1900. godine

  • 7

Skoro da nema Beograđanina koji je šetao Vračarom, a da nije naišao na baba Višnjinu ulicu i zapitao se ko je bila ta starica čija ulica nosi ime na ovom prelepom delu grada. Zbog toga, u nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o baba Višnji - majci kneza Miloša Obrenovića.

Tačno mesto i datum rođenja baba Višnje nisu poznati. Međutim, prema Radomiru Iliću, baba Višnja, majka kneza Miloša, rođena je u selu Donja Trepča, u zaseoku Orlovak, u porodici Urošević.

Nije poznato da je u Brusnici bilo Uroševića, ali je poznato da se nakon smrti svog drugog muža, Teodora Mihailovića, Višnja s decom iz drugog braka vratila u Brusnicu, kod svog sina iz prvog braka Jakova Obrenovića. Po pojedinim izvorima, Višnja je rođena u selu Gornja Gorjevina i prezivala se Gojković.

Višnja se 1765. udala za Obrena Martinovića, s kojim je imala troje dece: Jakova, Milana Obrenovića i Stanu. Drugi suprug baba Višnje bio je Teodor (Toša) Mihailović. I sa njim je, takođe, imala troje dece: Miloša (1780-1860.), Jovana i Jevrema. Sva trojica su rođeni u selu Gornja Dobrinja kraj Požege.

Teodor je umro 1802. Posle nekog vremena, Jakov i Milan su pozvali sebi u Brusnicu majku Višnju s decom iz drugog braka. Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem usvajaju prezime svoje polubraće po majci Obrenović, s tim da se njima na prezime Obrenović dodaje i Teodorović, po njihovom ocu.

Do Prvog srpskog ustanka Jakov i Milan Obrenović su se bavili trgovinom stokom, a u taj posao su uveli i svog polubrata Miloša.

Baba Višnja je umrla 18. juna 1817, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka. Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, gde joj je podignut spomenik 1901.

Ulica baba Višnjina danas se nalazi na Vračaru, a prostire se od Makenzijeve do Krunske ulice, presecajući u jednom delu Njegoševu. Baba Višnjina ulica dobila je ovaj naziv 1. januara 1900.

Godine 1946. deo Baba Višnjine ulice, od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra, izdvojio se i dobio naziv Golsvordijeva ulica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kazimir

    11. februar 2014 | 19:46

    Skroz su dobri ovi clanci...

  • Zoran

    12. februar 2014 | 00:04

    Ljudi sta vam je? Iz dana u dan objavljujete sve bolje i bolje clanke. Ako nas razmazite ... Tesko vama :) Samo napred, hvala bogu da ne objavljujete poluvesti (politicar xy je izjavio da ce izjaviti povodom izjave) i sl. Odlicni su vam tekstovi u poslednje vreme. Hvala vam !!!

  • Srbija

    11. februar 2014 | 23:02

    Baba Visnja je od porodice Gojkovic a ne od Urosevic jer za to postoje istorijski podaci u Gornjoj Trepci kod Cacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA