Prve četiri zgrade "Beograda na vodi" do kraja godine! (FOTO)

Početkom marta biće predstavljen master-plan "Beograda na vodi", a u isto vreme počinje izmeštanje trećine koloseka iz Savskog amfiteatra, čime se oslobađa najatraktivniji deo lokacije uz samu reku. Početak gradnje prve četiri zgrade planiran je do kraja godine

  • 7

U Vladi Srbije podeljen posao oko priprema za početak izgradnje "Beograda na vodi". Temelji za prve četiri zgrade krajem 2014. Ceo projekat za pet godina.

U prvoj nedelji marta biće završen i predstavljen master-plan "Beograda na vodi", odnosno idejno rešenje kao osnov za dalju izradu projektne dokumentacije, najavio je u ponedeljak Siniša Mali, predsednik Privremenog veća Beograda, a pišu "Večernje novosti".

U isto vreme, počinje i izmeštanje trećine koloseka iz Savskog amfiteatra, čime se oslobađa najatraktivniji deo lokacije uz samu reku. Početak gradnje prve četiri zgrade planiran je do kraja godine. Biće to kula "Belgrejd tauer", visine 180 metara, zatim najveći tržni centar na Balkanu i još dva zdanja, čija će namena biti poznata kada master-plan bude završen - hoteli ili komercijalni prostor.

Na sastanku u ponedeljak dogovorene su faze za oslobađanje lokacije. Prva je izmeštanje dela koloseka, druga je završetak stanice u Prokopu, kao i putničko-teretne u Zemunu, izmeštanje glavne i "Lastine" autobuske stanice i treća faza kojom se u potpunosti oslobađa Savski amfitetar je završetak obilaznice od Bubanj potoka preko Vinče do Pančeva.

Izgradnja "Beograda na vodi", takođe je planirana u fazama, a ceo projekat biće završen u roku od pet godina. Srbija daje opremljeno zemljište, a partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2,5 do 2,8 milijardi evra za izgradnju od 1,5 do dva miliona poslovnih i stambenih kvadrata.

Nadležni su najavili da će u prvoj fazi oslobađanja lokacije biti uklonjene sve olupine s desne obale Save.

- Kada je reč o finansijskom delu projekta "Beograd na vodi", pregovori sa partnerom iz UAE su u završnoj fazi - naveo je Siniša Mali.

- Očekujem da ćemo do polovine sledeće godine završiti sve papire za izmeštanje autobuske stanice, koja se, po Generalnom planu, seli na lokaciju gde je trenutno buvljak u Novom Beogradu. U Novi Beograd će biti izmeštena i "Lastina" stanica - dodaje Mali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA