BG ULICE: Zašto je kapetan Koča nabijen na kolac?

Kapetan Koča živeo je u 18. veku i bio je vođa srpskih dobrovoljaca u austrijsko-turskom ratu * Vodio je akcije u Pomoravlju, a poznato je da je izvršio tri velika prepada na turske transporte * Za uspešno ratovanje dobio čin kapetana od austrijskog cara Josifa II * Turci ga zarobili, mučili i nabili na kolac

  • 11

Koča Anđelković živeo je u 18. veku i bio je vođa srpskih dobrovoljaca u austrijsko-turskom ratu 1788 — 1791.

Rođen je oko 1755. godine u moravskom selu Panjevcu (danas Kočino Selo), u koje se njegov otac, Anđelko Petrović, doselio bežeći pred turskim zulumom iz Prizrenskog pašaluka.

Kočino pravo ime bilo je Korun, a na nekim dokumentima se potpisivao kao Kosta. Bio je trgovac stokom, imućan čovek, pri trgovini je često prelazio iz Beogradskog pašaluka u Austriju. Pola godine pred izbijanje rata prebegao je s porodicom u Kovin na Dunavu.

U Austriji se u to vreme stvaraju srpski dobrovoljački odredi, frajkori pod komandom majora Mihaljevića. Pred početak rata stupio sa bratom Petrom u dobrovoljce u četi Radiča Petrovića gde su učestvovali u obe pripremane austrijske ekspedicije protiv Beograda (1787. i 1788.).

Objavom rata Austrije Turskoj, 9. februara 1788. godine, carskom proklamacijom, poziva se srpski narod na borbu protiv Turaka. Po objavi rata Koča prelazi u Srbiju i, kao glavni organizator, pokreće srpski narod na pobunu uz pomoć jagodinskog prote Jovana Milovića.

 

Pokupio je nešto dobrovoljaca, čiji se broj stalno uvećavao i s njima vodio  borbe protiv Turaka, većinom u Pomoravlju. Organizovao je čete jagodinske, kragujevačke i smederevske nahije.

Uspešne akcije na srpskoj teritoriji ustanici su imali zauzimanjem Požarevca, oslobađanjem Hasan-pašine Palanke, Batočine, Bagrdana i Kragujevca. Kočin odred je ubrzo narastao do 500 boraca, a njegove akcije su bile usmerene na ometanje prolaza Carigradskim drumom.

Poznato je da je izvršio tri velika prepada na turske transporte u Bagrdanskom tesnacu u martu i aprilu 1788. Kod Bagrdana, 7. i 14. marta iste godine, potučeni su turski odredi što je za posledicu imalo povećanje broja Kočinih ustanika na 1500 ljudi.

Ustanici od 17. marta bezuspešno opsedaju Jagodinu tokom tri dana, a odatle su bili prinuđeni na povlačenje u manastir Jošanicu, gde se nalazilo sedište glavnog logora Kočinih dobrovoljaca. Kočin brat Petar dejstvovao je u isto vreme na desnoj obali reke Morave, a sedište vojnog logora mu je bilo u manastiru Ravanici.

Za uspešno ratovanje i potpuno prekidanje veze između Niša i Beograda, austrijski car Josif II dodelio je Koči čin kapetana i odlikovao ga zlatnom medaljom za hrabrost. Posle šest meseci borbi s Turcima, usled izostajanja pomoći austrijske komande morao se juna meseca povući u Banat.

 

Tada je ušao u sastav srpsko-banatskog frajkora i kao komandir čete nastavio ratovanje, gde je u sukobu kod Brzaske 7. septembra 1788. bio zarobljen od Turaka. Odveden je u Tekiju i tamo strašno mučen i na kraju nabijen na kolac u strašnim mukama izdahnuo, zajedno sa trideset svojih saboraca.

Po njegovom imenu narod je ovaj kraj i čitav taj rat nazvao Kočina krajina, jer je narod sa oduševljenjem prilazio Koči, prihvatajući ovu borbu kao mogući način oslobođenja od turaka.

U znak sećanja, njegovo rodno mesto Panjevac kod Jagodine je tridesetih godina dvadesetog veka promenilo naziv u Kočino Selo, a 1992. godine su se Kočino Selo i Tekija pobratimili.

U Beogradu danas postoji kultna kafana na Skadarliji koja nosi ime "Kapetan Koča putuje", a njegova ulica nalazi se na Vračaru u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i pijace Kalenić.

(Mićo Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njegon

    18. februar 2014 | 19:46

    nemoj slucajno neko da je propustio sulejmanaa veceras , i svi u tursku na more obavezno !!! (Nisam koristio velika slova jer ih koristim ne volim ni sulejmana ni tursku )

  • U spomen Koce Kapetana

    18. februar 2014 | 21:53

    za Besha... Ako si Turcin onda razumem ovu glupost koju si napisao. Za tvoju edukaciju ima veoma mnogo istorijskih podataka da su Turci mucili nabijanjem na kolac. Nisu to gusle, to je istorija i fakti. Zato mi Srbi cuvamo secanje na Kocu i njegovu hrabru druzinu jer su se suprostavili uzasu Turaka i njihovih satelita. Ti ne moras da slavis nasu istoriju ali nemoj da se gadjas pojmovima kad ne znas.

  • Weber'S

    18. februar 2014 | 20:38

    Jel ovo pravi Crni Gruja ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA