TASIĆ: Teslina porodica ne želi da on bude muzejski eksponat!

Direktor Etnografskog muzeja tvrdi da naučnici koji su preko društvenih mreža pokrenuli inicijativu protiv premeštanja urne Nikole Tesle iz muzeja nisu u pravu

  • 4

Direktor Etnografskog muzeja Miroslav Tasić tvrdi da porodica čuvenog naučnika Nikole Tesle nikada nije želela da njegovi posmrtni ostaci budu muzejski eksponat i podržava premeštanje njegove urne iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save.

On tvrdi da naučnici koji su preko društvenih mreža pokrenuli inicijativu protiv premeštanja urne Nikole Tesle iz muzeja posvećenog ovom velikanu nije osnovana, kao ni tvrdnja da porodica ne želi da se Teslini ostaci premeštaju.

Tasić je rekao da porodica, naprotiv, nikad nije želela tako nešto.

- Zamislite dokle bi nas to dovelo ako bismo sada izlagali mošti u muzeju. To nije u skladu sa našom tradicijom i kulturom. Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru - kaže Tasić.

Kako je naveo, "najlepše bi bilo da je u Hramu Svetog Save s jedne strane Tesla, a s druge Mihajlo Pupin". Tu bi, dodaje, bilo mesta i za Milutina Milankovića.

- To bi onda bio mali srpski Panteon onih koji su nas zadužili - zaključio je Tasić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    2. mart 2014 | 19:40

    Koji prestolonaslednik kojeg prestola?

  • Ljiljanа.

    3. mart 2014 | 11:49

    Да је Србија била монархија никада неби дошла у ову садашњу ситуацију. Било би нам боље да смо парламентарна монархија.

  • JR

    3. mart 2014 | 10:28

    Aleksandar Petrovic Karadjordjevic je svojim uticajem i svojim radom vise pomogao srpskoj deci i nauci zadnjih 10 godina nego svi demokratski vladari u Srbiji. I sramota je da nasu kraljevsku porodicu postuju vise drugi narodi od nas samih. Svi se deklarisu kao VELIKI SRBI a ne priznaju NKV !, koji veliki Britanac nepostuje Kraljicu Britanije?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA