Optužbe zbog bulevara: Kršili zakone, pa doplatili 5 miliona evra!

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra, tri i po godine po završetku svih radova, i dalje je predmet spora bivše i sadašnje (privremene) gradske vlasti, ali i istrage raznih komisija koje su u međuvremenu formirane

  • 2

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra i dalje pod lupom kritičara, javnosti i istražnih komisija. DRI još 2011. ukazao na propuste. Konačna cena 1,97 milijardi.

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra, tri i po godine po završetku svih radova, i dalje je predmet spora bivše i sadašnje (privremene) gradske vlasti, ali i istrage raznih komisija koje su u međuvremenu formirane, pišu "Večernje novosti".

Optužbe idu od toga da je ceo posao na kraju koštao čak pet miliona evra više nego što je prvobitno planirano (konačni obračun 1,97 milijardi dinara), pa dotle da su, kako se konstatuje u izveštaju Državne revizorske institucije iz decembra 2011. godine, prekršeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

Postupak rekonstrukcije glavnog gradskog bulevara počeo je 16.9.2009, kada je Agencija za investicije donela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke, a procenjena vrednost bila je nešto više od 1,19 milijardi dinara.

Tri meseca kasnije zaključen je ugovor sa preduzećem "Balkan gradnja" d.o.o. za ukupnu cenu od 1,47 milijardi bez PDV, uz napomenu da se nabavka obavi na teret budžeta Grada, a manjim delom iz kredita Evropske investicione banke (EIB) za 2009. godinu.

Tada je i prekršen Zakon o javnim nabavkama, jer se u tački 8 odluke izričito navodi da će navedeni postupak nabavke sprovoditi po pravilima EIB.

S obzirom na to da je većinu radova finansirao grad, a ne EIB, postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača morao je da se sprovede po Zakonu o javnim nabavkama, koji je ovom prilikom izostavljen.

Tom prilikom, kriterijum za ocenjivanje ponuda bila je najniža ponuđena cena. U tenderskoj dokumentaciji uveden je i dodatni, restriktivni uslov da "na gradilištu za vreme izvođenja radova u toku radnog vremena (6.00-22.00) bude radno angažovano minimum 160 radnika, bez ključnog osoblja".

- Radove na rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra sprovela je Agencija u skladu sa zakonom i dobrom praksom. Nabavka je imala karakter međunarodnog tendera, odrađena je po zahtevima EIB, koji je verifikovao tendersku dokumentaciju i na osnovu toga je potpisan ugovor. Pribavljena je upotrebna dozvola, što znači da su ispoštovani zakonski propisi. Potvrda kvaliteta je i donacija od šest miliona evra koja je u potpunosti utrošena na rekonstrukciju Bulevara. Agencija je uz pomoć EIB, blagovremeno shvatila da mora da se štiti od obarača tendera, damping cena i firmi "tašna i mašna" - kaže dr Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije.

ZA PLATANE 105 MILIONA DINARA

Pre renoviranja, od Vukovog spomenika do Ulice gospodara Vučića, isečeno je 303 platana, za šta je grad izdvojio 12 miliona dinara. Vrednost radova na nabavci i sadnji 416 uvoznih platana, sa postavljanjem vertikalne i horizontalne signalizacije iznosila je 105,3 miliona dinara.

Iz donacije je obezbeđeno 41,5 miliona, dok je ostatak platio Grad. Postavljena je i hidrantska mreža sistema "kap po kap", koja je koštala 13,1 miliona dinara.

Sekretarijat za saobraćaj 17.12.2013. formirao je Komisiju za analizu izvedenih radova na određenim infrastrukturnim projektima čiji je investitor bila agencija za investicije. Pod lupom su Nemanjina ulica, Autokomanda, Stari savski most, Resavska, Požeška i Bulevar kralja Aleksandra.

Pet firmi se prijavilo na tenderu za renoviranje Bulevara kralja Aleksandra. "Svitelski" je dao ponudu od 931,7 miliona dinara, "Por"od 937,7 miliona, "Balkan gradnja" 1,4 milijarde, Alpina" 1,5 milijardi i "Strabag" 1,58 milijardi. Kao jedina ispravna ponuda posao je dobila "Balkan gradnja". U izveštaju o pregledu ponuda, potpisala su ga samo dva od pet članova.

Vrednost ugovora parafiran je na 1,74 milijarde, da bi aneksom od 23.6.2011. bio povećan na 1,97 milijardi.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobajashi

    6. mart 2014 | 17:24

    Ne razumem... Bulevar izgleda jako lepo nakon rekonstrukcije, uredjeno i funkcionalno, i to je ono što je važno. Mislim da ljudima i nije toliko važno koliko je koštao tako jedan bitan projekat za grad, već je bitno da je uradjeno sve do kraja. Pogledajte samo Vojvode Stepe, svaki dan je gubitak jer se ništa ne radi da se ona dovede u red.

  • milisavic

    7. mart 2014 | 08:03

    Pet miliona doplate ,pa koliko jesve to kostalo jel milijarde eura?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA