MALI: Još se ne zna gradonačelnik

- Izbori su prošli, svi smo svesni rezultata i u ovom trenutku je na stranačkim organima, prevashodno na SNS-u, da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije i ko će de fakto biti gradonačelnik grada Beograda - rekao je predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali

  • 4

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio je da u ovom trenutku ne može da odgovori ko će biti gradonačelnik Beograda.

Mali objašnjava da to pre svega zavisi od stava Srpske napredne stranke da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije.

- Izbori su prošli, svi smo svesni rezultata i u ovom trenutku je na stranačkim organima, prevashodno na SNS-u, da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije i ko će de fakto biti gradonačelnik grada Beograda - rekao je u Beogradskoj hronici na RTS-u Mali.

On je rekao da ima vremena za to i objasnio da od trenutka kada izbori budu proglašeni, čim izađe u Službenom glasniku, ima dva meseca do konstitutivne sednice Skupštine grada i još mesec dana do izbora gradonačelnika i članova veća.

- To je maksimalan period, od danas ili sutra pa u naredna tri meseca da svi organi grada budu konstituisani - rekao je Mali i izrazio nadu da će to biti što brže kako bi grad mogao da profunkcioniše normalno.

Ukazujući da to zavisi prevashodno od stava SNS-a, on je objasnio da u Skupštinu grada ulaze sve stranke koje imaju dovoljan broj odbornika, odnosno koje su prošle na izborima, a da je stvar eventualnih koalicionih sporazuma ko će ući u samo gradsko veće.

Na konstataciju da se u staroj Jugoslaviji tvrdilo da je mesto gradonačelnika prestonice po hijarahiji treće u državnoj upravi, Mali je rekao da je Beograd grad u kome živi skoro dva miliona stanovnika i daje trećinu bruto društvenog proizvoda Srbije.

- Sigurno je tu negde. Ipak, da li je treći, četvrti ili peti manje je bitno koliko je bitno da je Beograd bio motor razvoja Srbije i tako treba da ostane. Što brže i jače krenemo da razvijamo Beograd, naravno uz ostale regione i gradove, tako će Srbija ići napred - rekao je Mali.

Srpska napredna stranka je, prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, koji su saopšteni u ponedeljak, u Beogradu osvojila 43,62 odsto glasova, odnosno 63 mandata u gradskom parlamentu koji ima 110 odbornika.

U skupštinu grada ulaze još tri stranke - Demokratska stranka sa 22 odbornika, jer je osvojila 15,7 odsto glasova, koalicija SPS-PUPS-JS sa 16 odbornika (11,49 odsto glasova) i Demokratska stranka Srbije sa devet odbornika (6,39 odsto glasova). Sve ostale stranke ostale su ispod cenzusa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • meek mill

    20. mart 2014 | 21:37

    obratite paznju u svakoj izjavi "de fakto"

  • mica

    20. mart 2014 | 23:19

    Ovaj covek definitivno treba da promeni prezime!

  • SSSS

    21. mart 2014 | 12:17

    Mali ne s... zna se već gradonačelnik to je Mihajlovićeva, jer smo puno glasali za SNP zbog nje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA