BIZARNE SAOBRAĆAJNE KAZNE U HRVATSKOJ: Za blatnjave gume naplaćuju 16.000 dinara, a za otvoren prozor 4.800!

Krajem prošlog meseca u Zagrebu je napisana jedna od najbizarnijih saobraćajnih kazni ikada. Zbog toga što nije u potpunosti zatvorila prozor na automobilu, policijski službenik kaznio je ženu iz Zagreba sa 300 kuna (4.800 dinara)

  • 15

U Hrvatskoj je dvostruko skuplje voziti sa blatnjavim gumama nego voziti dete bez specijalnog dečijeg sedišta.

ŠTA MISLITE: Da li kazne treba određivati prema platama vozača?

Krajem prošlog meseca u Zagrebu je napisana jedna od najbizarnijih saobraćajnih kazni ikada. Zbog toga što nije u potpunosti zatvorila prozor na automobilu, policijski službenik kaznio je ženu iz Zagreba sa 300 kuna (4.800 dinara). Da apsurd bude potpun, ona je kažnjena zbog samo dva centimetra spuštenog prozora, uz objašnjenje da tim potezom nije "osigurala automobil od krađe".

Iako su policijski službenici obavezni da pruže sigurnost i poverenje, slepo tumačenje zakona otvara bezbroj mogućnosti kažnjavanja, kojima su vozači ostavljeni na milost i nemilost pojedinaca iz represivnog aparata.

U slučaju žene kojoj je u benignom prekršaju službenik iz džepa izbio 300 kuna postavlja se pitanje treba li policija da proverava prozore baš na svakom automobilu, kao i da li bi ženu kaznili da je unutra bio pas čuvar koji "osigurava auto od krađe".

Prema hrvatskom zakonu, identičan je prekršaj voziti dete u automobilu bez specijalnog sedišta i voziti prijatelja sa 0,5 promila u krvi na biciklu.

Treba izdvojiti i kaznu od 1.000 do 2.000 kuna ( od 16.000 do 32.000) za vozače koji upravljaju kolima ukoliko su umorni ili bolesni.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    16. decembar 2015 | 12:50

    Хајде ово за прозор су претерали, али иначе, тако треба. Код нас свако ради шта хоће и како хоће, зато живимо у хаосу. Побеснели МаксоГанци возе нерегистрована чуда без кочница, са све децом одозго и нико им ништа не може. Црвено светло на семафору служи за украс, као и мигавци. Право првенства, ограничење брзине, пуна линија...шта је то ? Закон код нас служи да буде написан, а не спроведен.

  • Jeдaн oд Cpбa

    16. decembar 2015 | 17:27

    Pa,znate šta,mnogo je saobraćajnih nesreća sa teškim posledicama koje su uzrokovane blatom na putu... Neki Radisav,ili Dragojlo kad je uzorao njivu isterao traktor na Ibarsku,da ne ide preko polja,okolo,bliže je ovuda,osamsto metara... Naišao ''Golf'' malo kasnije,naleteo na blato, proklizao...Vozač poginuo,žena teško povredjena,dete lakše... Da li vam je poznato? E,pa jeste! I blato na auto gumama može dovesti do ovakvih posledica.

  • Simke

    16. decembar 2015 | 12:45

    Hahahahah znaci ne smem da idem kod lekara ako sam bolestan,da mi ne bi pisali kaznu xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA