TELEKOM OBJASNIO: Šta sve plaćamo na računu za mobilni telefon?

Račun za mobilni telefon uključuje troškove Bus plus usluge, plaćanja parkinga, glasanja u TV i radio emisijama, kao i naručivanje muzičkih želja na radiju

  • 20

Račun za mobilni telefon za postpejd korisnike pojedine može ponekad malo i da zbuni. Poleđina računa sadrži specifikacije troškova koji čine ukupno zaduženje, ali oni su često navedeni iza pomalo nejasnih skraćenica.

Tako Mts VAS uključuje, primera radi, troškove dopune pripejd kredita sa postpejd računa, slanja SMS poruka kod korišćenja Bus plus usluge,  plaćanje dodatnih servisa kao što je parking (mParking), nagradne igre, SMS provera stanja u bankama i slično.

- To su svi oni servisi, odnosno sadržaji, za koje se koriste kratki SMS brojevi (najčešće 4 cifre). Cena slanja SMS poruke prikazuje se u odeljku Mts VAS, u delu Servisi dodatne vrednosti, a u odeljku Naplata u ime i za račun drugog, prikazuje se iznos koji predstavlja cenu sadržaja ili servisa. U istom odeljku nalazi se i VAS media, stavka putem koje se naplaćuju servisi koji su u vezi sa medijima: razna glasanja u TV i radio emisijama, naručivanje muzičkih želja na radiju i slično - navode u Mts-u.

Stavka Ostale usluge i naknade zapravo predstavlja ukupno zaduženje za jednokratne i dodatne usluge. U okviru ove stavke mogu se pojaviti: pretplata za korišćeni tarifni dodatak, naknada za zamenu SIM kartice, za prelazak sa pripejda na postpejd, ponovno uključenje (ukoliko su vas, zbog neplaćanja računa, isključili), naknada za promenu tarifnog profila i drugo.

- Stavka Postpejd SIM kartica podrazumeva iznos koji korisnik plaća za aktivaciju kartice i plaća se samo jednom. Iznosi 200 dinara sa PDV-om. Naknada za 3G uslugu se naplaćuje svim korisnicima koji su svoj postpejd ugovor zaključili kupovinom paketa sa telefonskim uređajem koji radi na toj tehnologiji - navode u Mts-u.

Ukoliko kupite postpejd paket sa 3G telefonom, u obavezi ste da tokom trajanja ugovora plaćate mesečnu pretplatu za 3G uslugu koja iznosi 118,80 dinara sa uračunatim porezom. Ovu uslugu nije moguće odjaviti, a ona se automatski produžava svakog meseca.

Od mnogih usluga, Mts nudi korisnicima i mogućnost da izaberu 066 broj po svojoj meri. Naime, možete sami da izaberete cifre svog broja telefona, a cene ove usluge kreću se od 10.169,49 do 0 dinara, što zavisi od lepote broja i njegove jednostavnosti. Na ovu cenu treba dodati i iznos od 200 dinara, koliko, kao što je već pomenuto, košta aktivacija SIM kartice.

U Mobilnoj telefoniji Srbije napominju i da se korisnici o nejasnim stavkama na računu mogu informisati i na sajtu. Ova kompanija ističe i da je neke usluge, poput glasanja i kupovine sadržaja putem mobilnog telefona, prva uvela na tržište.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. decembar 2013 | 19:19

    Zasto vise ne moze da se proveri stanje interneta. Prvo ne mozemo da proverimo stanje do 10tog u mesecu a sada nemomo vise ni uvid u stanje internet saobracaja,bezobrazluk!

  • Jjk

    14. decembar 2013 | 19:30

    Placa se 3g mreza koja i ne radi. Vidi se da su prijatelji

  • Lazar

    14. decembar 2013 | 20:14

    @ja Druze stanje ne moze da se proveri zato sto je od 1 decwmbra pusten dzabe internet tj,kada se predje broj mb koje imas u paketu pustaju sporiji internet koji se ne naplacuje...To su verovatno uveli zato sto je poslednjih meseci servis njihov bio u autu,nije moglo stanje da se provei pa su stizali nenormalni racuni(kao meni npr. 20000 din...) pa su se korisnici zalili i eto dzaba neta kao kod telenora...Nadam se da sam bio od pomoci :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA