KAO NA MARSU! Telegraf sa rudarima u Kolubari, 120 metara ispod nivoa zemlje! (FOTO)

U Rudarskom basenu Kolubara u samo jednoj smeni iskopa se 9 do 10 hiljada tona uglja, a 25 kvadratnih kilometara, kolika je površina polja D, Srbija će eksploatisati još 50 godina

  • 7

Nadomak Lazarevca prostiru se površinski kopovi Rudarskog basena Kolubara u kojima radi oko 10.000 radnika, a najznačajniju ulogu u ovom preduzeću nesumnjivo imaju rudari koji, i po kiši i po snegu, vredno rade i uspevaju da samo u jednoj smeni iskopaju 9 do 10 hiljada tona uglja. Ekipa Telegrafa posetila je polje D u sklopu površinskih kopova i jedan dan provela sa rudarima koji tu rade i više od 30 godina.

Čim smo stigli u Kolubaru, prvo smo se popeli na Vidikovac kako bismo na najpregledniji način videli gde nas put vodi i u kakvu se avanturu upuštamo. Nećete verovati, sa te visine, to ogromno prostranstvo izgleda kao da smo na Marsu!

Na tih 25 kvadratnih kolometara kolika je površina polja D prostiru se kopovi koji podsećaju na precizno oivičene planine prošarane crnom, sivom i žutom bojom, i svojim izgledom podsećaju na reljef nama neke nepoznate planete.

Nismo na Marsu, ali je pogled očaravajući! Gledamo planine bogate ugljem koje će Srbija eksploatisati još najmanje 50 godina.

Ruskim terenskim vozilom marke UVAZ spuštamo se do kopova koji se nalaze 120 metara ispod nivoa zemlje. Zatičemo radnike koji popravljaju gumene trake kojima se transportuje ugalj i koje su duge i po jedan kilometar.

Rudarski smenski poslovođa Zoran Jakovljević koji u Kolubari radi već 33 godine usput nam objašnjava u kakvim vremenskim uslovima rudari rade i s ponosom ističe da njima temperatura od minus 15 ne predstavlja nikakav problem.

- Mi smo se na to navikli pa možemo da radimo i na minus 30, iako je propisano da radimo samo do minus 18 - kaže Jakovljević, i dodaje:

- Leti je temperatura 30, 40 i 50 stepeni i velika je prašina, pa smo zato uvek ovako crni, baš kao pravi rudari, šali se poslovođa. Kaže da imaju dobru opremu, da se vodi računa o zaštiti na radu i da su bageri koji kopaju savremeni i kvalitetni.

Glodar (bager) koji kopa ugalj je pravo metalno čudovište, visok je 32, a dugačak 130 metara. Bagerista s ponosom ističe da ova mašina u jednoj smeni iskopa 9 do 10 hiljada tona uglja, a za 24 sata napuni 11 vozova, odnosno 90 hiljada tona uglja.

Rudari ističu da su se saživeli sa kopovima i da posao u Kolubari ne bi menjali ni za jedan drugi.

- Plata je dobra, uslovi rada zadovoljavajući, a imamo i topli obrok. Uvedena je interna kontrola, pa je korupcija svedena na nulu - kažu rudari.

Dok privodimo razgovor sa rudarima kraju, specijalnim vozilom koje liči na oklopni autobus dolazi i druga smena. "Biće uglja koliko želite jer mi često prebacujemo normu", dovikuju uz pozdrav.

Napuštamo površinske kopove Rudarskog basena Kolubara uvereni da ovo preduzeće ima rekordnu proizvodnju, da posluju pozitivno i da će se kopovi još najmanje 50 godina uspešno eksploatisati.

Dakle, nema zime!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.D.

    13. decembar 2013 | 11:15

    Eto lijepe vijesti

  • blllaaaa

    13. decembar 2013 | 12:20

    Stigo cumur ...

  • Svensson

    13. decembar 2013 | 16:02

    A na Kosmetu po americkoj proceni ima uglja za jos 300 godina konstantnog i maksimalnog iskopavanja. Digotron u ruke pa rezultat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA