KORISTITE KONDOM i još top 7 saveta Nade Macure za novogodišnju noć

Portparol Hitne pomoći, Nada Macura uputila je svim sugrađanima 8 moćnih saveta kako da se ponašaju za doček Nove Godine i sačuvaju svoje zdravlje

  • 26

Novogodišnja euforija je u punoj snazi poslednjih mesec dana. Alkohol se hladi, proverava se ozvučenje, bira se garderoba za ovu posebnu priliku, pa smo odlučili da kontaktiramo portparolku Hitne pomoći dr Nada Macura i proverimo da li je sve što radimo u svektakularnoj noći i zdravo.

Macura je sa nama podelila 8 moćnih saveta koji će svima pomoći da i pored ludog provoda sačuvaju svoje zdravlje.

- Doček Nove Godine je vreme kada postoji dobro raspoloženje u gotovo celom svetu. Noć u smeni stare i nove godine treba da se dočeka u dobrom raspoloženju ali i u dobrom društvu - rekla je Nada, a zatim sa nama podelila nekoliko saveta:

1. Budite pažljivi za vreme vožnje

- Kako užurbanost postoji već nekih mesec dana, nadam se da ćete voditi računa o bezbednosti u saobraćaju. Sve ono što se pod tim podrazumeva je svest da je mašina kojom upravljate jača od vas, kao i da se male greške i nepažnja se nepraštaju - upozorava Macura.

2. Izbegavajte velike količine alkohola jer on može dovesti do razdražljivog raspoloženja i agresije koja dalje može da odvede u razne konfliktne situacije. Drugo, alkohol znatno utiče na našu motoriku i reflekse.

3. Vodite računa o pirotehničkim sredstvima - važno je gde ih i od koga kupujete, u koje vreme ćete ih iskoristiti jer velika buka eksplozije može da uznemiri ljude, izazove srčane ali i psihičke smetnje.

Macura posebno apeluje na roditelje da pripaze svoju decu u ovom periodu i da kontrolišu korišćenje pirotehničke opreme.

4. Vatreno oružje treba izbegavati - u periodu praznika bude zabeležen veći broj povređenih.

5. Obucite se svečano, ali ugodno

- Ovoga puta ne mogu da kažem da se treba slojevito obući, iako sam zbog tog apela postala poznata. Ipak, morate voditi računa da odeća bude ugodna, svedena, komforna i svečana koliko atmosfera zahteva. Trudite se da kupujete garderobu od prirodnih materijala - objašnjava dovitljiva portparolka i dodaje da ipak ne treba birati tanku odeću jer može doći do oštećenja bubrega i urinarnih puteva.

6. Hranu konzumirajte umereno - kontinuirani unos hrane u kombinaciji sa igrom i alkoholom može dovesti do blagih stomačnih tegoba I neprijatnosti, pa se trudite da budete umereni.

U periodu Nove Godine imamo često napade žučnih puteva, želudačnih tegoba itd.

7. Obavezno praktikujte siguran seks

- Nova godina je u zanku čarolije, romantike, imate upaljene sveće, okićene jelke pa mnogi parovi u takvoj atmosferi stupaju u seksualne odnose. Vodite računa o bezbednom seksu, ne bitno da li vam je to nov partner ili ste u stabilnoj emotivnoj vezi - apeluje naša sagovornica, naglašavajući da se ovaj savet odnosi pre svega na mlađu populaciju koja često ne koristi sredstva zaštite.

8. Najbitnije je dobro društvo - odaberite složno i dobro raspoloženo društvo u kojem se svi slažu kako biste u potpunosti uživali u novogodišnjoj noći.

Za kraj, našu sagovornicu smo upitali šta priželjkuje našim čitaocima, odgovorila je na sledeći način:

- Dobro zdravlje! Mislim da je to najvažnija stvar koju jedan lekar može da poželi. Takođe želim da bude što manje crne hronike I da bude što više lepih sadržaja i naravno, mnogo pročitanih knjiga – poželela je poznata doktorka.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    31. decembar 2014 | 21:29

    E nećemo kondom... Pravimo bebu!

  • šole

    31. decembar 2014 | 21:04

    A zzašto sa svojom ženomda koristi kondom? Macuro Macuro šta ti to misliš o o moj ženi

  • milomir

    31. decembar 2014 | 21:12

    Ne razumem ko forsira ovu bucku. Cime je ona zasluzila da se pojavljuje u medijima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA