ODNOSI SRBIJE I AMERIKE SU SVE JAČI: Evo šta je Majkl Kirbi rekao gde Srbija treba još da OJAČA

- Mislim da imamo dobar odnos sa vladom, razgovaramo mnogo i mislim da smo pomogli Srbiji na mnogo načina - rekao je Majkl Kirbi

  • 1

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da su se odnosi dve zemlje od početka njegovog mandata popravili, da je Srbija u regionu pokazala smisao za rešavanje problema i da je jača ekonomija ono na čemu prevashodno treba da radi.

- Mislim da imamo dobar odnos sa vladom, razgovaramo mnogo i mislim da smo pomogli Srbiji na mnogo načina. Potrebno je da radite na vladavini prava - sudski sistem spor, u medijima je teška finansijska situacija, morate učiniti više protiv korupcije - rekao je Kirbi.

Gostujući na TV Pink on je ocenio i da su odnosi Srbije sa susedima mnogo bolji uprkos nekim situacijama i problemima, ukazujući na fudbalsku utakmicu Srbije i Albanije i dron, i posetu premijera Srebrenici.

- Otada su ovde bili predstavnici BiH, premijer je ponovo bio u Srebrenici, dao i novac. To je pravi način za rešavanje problema.Tu je i migrantska kriza, koja je teška za sve u regiou, ali Srbija je i tu bila dobra. Pokazali ste humanu stranu - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističući da su siromaštvo i nezaposlenost najveći problem i u Srbiji i u celom regionu, Kirbi je pozitivno ocenio napore vlade da unapredi fiskalnu politiku i obezbedi posao za ljude. On smatra da je razlika između Srba i Amerikanaca u menatalitetu.

- Mi ne tražimo posao sada pa za ceo život, već posao koji ćemo verovatno promeniti. Bitno je obrazovanje i dobra prilika. Ali, posao neće doći sam od sebe, sami treba da se potrudite. Vlada je počela da se bavi fiskalnom politikom i mislim da je to dobar pocetak - rekao je Kirbi.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Kirbi je istakao da je neophodna normalizacija odnosa, iako priznaje da ne zna kako to treba tačno da izgleda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vi želite da stvorite situaciju u kojoj će mladi imati budućnost, ali to ne možete ukoliko ne pronađete mehanizam kako da živite sa Kosovom i sa situacijim...Treba da dođe do normalizacije u odnisma, ne znamo tačno kako to treba da izgleda, ali želimo da imate funkcionalnu vladu, vladavinu prava, nižu stopu nezaposlenosti...i Kosovu treba mnogo tih stvari - rekao je on.

Komentarušući to što Priština opstruira formiranje ZSO, Kirbi je ponovio da SAD podrža proces pregovora i naglašava da Priština, iako ima unutrašnje probleme, mora da nađe način da se pomeri sa mrtve tačke.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da se pridruži NATO, američki ambasador kaže da ne bi trebalo to da učini u ovom trenutku, pre svega zato što građani Srbije ne podržavaju tu ideju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako biste se pridružili vi biste bili ozbiljan partner NATO. Doprinos svetskom miru koji ste vi dali je veoma visoko i to je pozitivno. Pravo pitanje za Srbiju je kako može doprineti miru i stabilnosti u svetu. Ja sam video mnogo pozitivnih koraka i mislim da u ovom trenutku treba na to da se fokusirate - rekao je Kirbi.

Govoreći o bilateralnom susretu šefova diplomatija Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, na marginama Ministarskog sastanka OEBS koji je privukao svetku pažnju, Kirbi je rekao da je SAD potrebno da ima snažan odnos sa Rusijom, bez obzira na neke njene postupke koje ne odobrava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    9. decembar 2015 | 12:09

    Ukoliko amerika nema koristi od nekoga ona ga i ne hvali. Plashim se samo da ne bude ismejan marioneta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA