Dačić: Skrining je početak pregovora o članstvu u EU!

- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - kaže premijer Srbije

  • 1

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da današnji skrining označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU i da je to veliki dan za Srbiju.

- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan, jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - rekao je Dačić na skupu "Srbija i Nemačka - asimetrična realnost".

On je objasnio da je reč o utvrđivanju usklađenosti našeg zakonodavstva s evropskim po određenim poglavljima i da će narednih godina za svako poglavlje biti započet takav skrining.

- Počelo je sa poglavljem 24, narednih nedelja će biti 23 - to su poglavlja u vezi s policijom i pravosuđem, a zatim i poglavlje 32 koje se tiče fiansijske kontrole - rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, proces skrininga utvrđuje šta još treba uraditi u određenim zakonima i podzakonskim aktima i to je važan proces u kome će učestvovati nekoliko stotina ljudi.

U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining, kojim se otvara nova etapa na putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    25. septembar 2013 | 16:21

    A zbog čega se pravni i ekonomski sistemi usklađuju sa EU standardima? Ne kažem da je to nužno loše, ali niko nas nije pitao. Čemu referendum kad se sve promene završe?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA