• 16

Nikolu deli 365 dana od MILIONSKE ZARADE: Imao je sjajan plan, i strpljenja za 10 godina

Kaže i da je dobra cena, a i obezbeđen je stalni i siguran plasman, zbog čega se, dodaje, ni jednog trenutka nije pokajao što se upustio u tu priču

  • 16

Nikola Grujić iz sela Krćevac u okolini Topole, ima zasad lešnika na 3,5 hektara koji je star devet godina. Lešniku treba deset godina da dostigne punu rodnost, tako da bi ovaj voćar sledeće godine u svom zasadu očekuje bogat rod.

Ako Zoranov plan uspe, zaradiće 680 hiljada: Otišao u penziju, pa smislio genijalnu stvar!

SVI SRBI ĆE ŽELETI OVDE DA ŽIVE: Ovo mesto je raj u našoj zemlji, a o tome i dalje svi ćute!

- Za ovu voćnu vrstu odlučio sam se zato što nije toliko zastupljena kao jabuka koja je vodeća na ovim prostorima - kaže Grujić i dodaje da lešnik nije zahtevna kultura, oko njega nema puno posla.

Kaže i da je dobra cena, a i obezbeđen je stalni i siguran plasman, zbog čega se, dodaje, ni jednog trenutka nije pokajao što se upustio u tu priču.

U tu su priču ušli i mnogi voćari u Srbiji, jer lešnik je poslednjih godina postao veoma zanimljiv domaćim proizvođačima.

Grujić zasad lešnika navodnjava sistemom kap po kap i to nekoliko puta u toku godine, a berbu će obaviti mašinski, tresačima ili usisivačima.

Foto: pixabay.com

Nisu beznačajna ulaganja u ovakav zasad, navodi Grujić, ali tvrdi da odlična cena koja ide i do 2. 000 dinara po kilogramu donosi dobru zaradu.

Napominje da je za ovu voćnu vrstu najvažniji izbor sorte, jer određuje prinos, te objašnjava da se sorta bira prema klimatskim uslovima i karakteristikama zemljišta, ali isto tako u zasadu mora da postoji više sorti, bar tri koje se međusobno oprašuju.

Foto: Telegraf

A kada se ispune svi uslovi sa jednog stabla može da se ubere od 9 do 12 kilograma.

U zasadu Nikole Grujića su, inače, tri sorte - halski džin, kosford, tonda đentile i istarski dugi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Dragomir

    Kad budes hteo da prodas te lesnike kao prvo nece biti ta cena kao drugo neces imati kome, a izgubio si 10 god cekanja i uradio cist promasaj, u srbiji nemas zagarantovanu cenu nemas prave otkupljivace ima samo nakupci i prevaranti, nekada si mogao da prodas u zadrugo od kokosije jaje pa do puceva i zaba ma sve sto se proizvelo i sto je za jelo, sada nema vise propala drzava bre..

  • srki

    Sve je dobro moj domacine dok ti se tu vjeverice ne uvale ili ih neki brizni komsija ne donese a onda beres duplo golo

  • Veverica

    Recite gde se tacno nalazi zasad.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima