Ministri regiona danas o hrvatskim merama na uvoz: Ukoliko ne dođe do rešenja, Srbija uvodi kontramere

- Mi, naravno, možemo da uvedemo kontramere, ali želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i, na kraju, šteti potrošačima - rekao je ministar Rasim Ljajić

  • 1

U Sarajevu bi danas trebalo da se sastanu ministri trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku za sprovođenje fitosanitarnog nadzora nad uvezenim voćem i povrćem.

Srbija sprema dokument Hrvatskoj vladi: "Moraju da shvate koliko im je odluka o povećanju taksi pogrešan potez"

Hrvati povećali taksu 22 puta: Blokiraju uvoz iz Srbije?

Uoči sastanka ministar trgovine Rasim Ljajić, koji će predvoditi srpsku delegaciju, kaže da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak biti - obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere, naveo je on.

- Mi, naravno, možemo da uvedemo kontramere, ali želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i, na kraju, šteti potrošačima - rekao je ministar za RTS.

Foto: Wikimedia/Joadl, A. Nalbantjan, pixabay.com, Telegraf

Drugi korak je, kaže, revidiranje ovih mera i usaglašavanje cena ovih taksa sa cenama koje važe u EU.

Ljajić je u subotu rekao da prema neformalnim odgovorima od naših diplomatskih predstavnika u Briselu, ne postoji niko u Briselu ko smatra da odluka Hrvatske da uvede dodatne mere na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije nije kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar je rekao da formalnog odgovora iz EK povodom žalbi Srbije na mere Hrvatske još nema.

Iz EK su nedavno poručili da trenutno razmatraju situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, i da će se o tome danas nešto više znati.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi iz Brisela pozivaju "sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Hrvatska, međutim, ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila S SP.

Uoči današnjeg sastanka, hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja sveta, a ne samo na zemlje u okruženju, ali dodaje da je spreman na razgovor.

- Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitiziralo, to definitivno tako nije trebalo biti - rekao je on.

On smatra da ne postoje razlozi za protivmere Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lijepa li si

    7. avgust 2017 | 11:49

    Plakati zbog 2000 kuna,na zaradu od 250.000 tisuca(primjer),to mogu samo srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA