Posle sastanka u Sarajevu, regionalni ulimatum Zagrebu

U Sarajevu se danas održava sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku, prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 evra)

  • 3

Ministri iz regiona usaglasili su svoje stavove da postave ultimatum Hrvatskoj od sedam dana zbog odluke Zagreba vezane za novi pravilnik kojim se povećavaju tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem, saznaje portal Avaz.ba.

Ministri regiona danas o hrvatskim merama na uvoz: Ukoliko ne dođe do rešenja, Srbija uvodi kontramere

Srbija uzvraća udarac Hrvatskoj: Uprava carina Srbije primenila kontramere

Ministri su jednoglasni da Hrvatska ima rok od sedam dana da povuče mere ili će u protivnom doći do uvođenja kontramera, piše taj portal.

U Sarajevu se danas održava sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku , prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

Uoči sastanka, srpski ministar trgovine Rasim Ljajić, koji predvodi srpsku delegaciju, izjavio je da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak će biti - obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere, naveo je on.

Kako prenosi RTS, ministri trgovine iz regiona CEFTA sinoć su na pripremnom sastanaku u Sarajevu usaglasili sve zaključke povodom mera Hrvatske koja je 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća i dogovorili su redosled poteza u narednih sedam dana.

Ministri su, kako se dodaje, napisali zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslato Evropskoj komisiji u Brisel.

Sastanak će biti održan u 12 sati u Sarajevu, a detalje dogovora ministri će saopštiti na konferenciji za novinare.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    7. avgust 2017 | 12:44

    Kolike su naknade za inspekcijski nadzor za robu iz Hrvatske u Srbiji, BIH i ostalim drzavama sa ovog sastanka?

  • draguljče

    7. avgust 2017 | 13:34

    kontramere odmah, a nakon toga da pregovaramo,naravno u sklopu kontra mera iužba Briselu i zahtev za nadoknadu štete,a onda čekamo i naravno kupujte domače

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA