≫ 

DA LI JE SADA BOLJE PRODAVATI ILI KUPOVATI EVRE? Pitali smo Jorgovanku Tabaković za savet! Evo šta kaže guvernerka Narodne banke

Postavili smo i pitanje da ona sada dobije na poklon, na lotou ili za rođendan milion dinara, šta bi uradila - kupila evre ili čuvala dinare

  • 13
Evri dinari Jorgovanka Tabaković Foto: Tanjug/Sava Radovanović, pixabay.com, Telegraf

Dinar je dostigao najviše vrednost prema evru (najnižu vrednost kursa) unazad tri godine, tačnije od 5. novembra 2014. godine. S obzirom da kurs godinama nije bio tako povoljan, logično pitanje je da li bi sada bilo bolje da kupujemo ili prodajemo evre. naravno, pod uslovom da imamo šta da kupimo ili prodamo.

Evo zašto zdravoj srpskoj privredi ne odgovara jačanje dinara u odnosu na evro

Vrednost domaće valute značajno je porasla u poslednje vreme: Kome odgovara jak, a kome slab dinar?

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković imala je spreman odgovor.

- Odluke građana o upravljanju ličnim finansijama, uključujući i one u koje valute će investirati i u kojoj valuti će štedeti su lične i zavise od individualnih ciljeva i potreba.

Prilikom donošenja takvih odluka treba uzeti u obzir prinose različitih investicionih alternativa, ali i rizike koje te alternative sa sobom nose.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Takođe, treba imati u vidu da je kretanje deviznog kursa kao tržišne kategorije nemoguće sa sigurnošću predvideti, jer se devizni kurs formira pod uticajem ponude i tražnje za devizama, na koje deluje veliki broj domaćih i međunarodnih faktora.

Narodna banka Srbije je tokom prethodnih pet godina jasno pokazala da stabilnost na deviznom tržištu koja treba da pruži izvesnost poslovanja i delovanja svih ekonomskih subjekata – i preduzeća i građana, odnosno koja treba da doprinese stabilnosti cena i domaćeg finansijskog sistema u celini, nema alternativu.

Stoga NBS veoma predano, svakodnevno analizira potencijalni uticaj svih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reaguje, kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pritiscima ka jačanju dinara od aprila doprinelo je više faktora koji svi u sebi imaju kao osnovu poboljšanje makro-ekonomskih prilika u Srbiji. Očekujemo da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu, nastaviti da deluju stabilizirajuće, pa se ne očekuju značajnije turbulencije na deviznom tržištu.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas, 18. avgusta 2017. iznosi 119,2900, što predstavlja najvišu vrednost dinara prema evru (najnižu vrednost kursa) od 5. novembra 2014. godine. Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 3,5% - odgovorila je za "Telegraf.rs" Jorgovanka Tabaković.

Postavili smo i pitanje da ona sada dobije na poklon, na lotou ili za rođendan milion dinara, šta bi uradila - kupila evre ili čuvala dinare.

Foto: Vienna's Police Department

- Ukoliko se porede dinarska i devizna štednja, analize Narodne banke Srbije poslednjih nekoliko godina ukazuju da je štednja u dinarima isplativija, kako u dugom, tako i u kratkom roku, uzimajući u obzir razlike u kamatnim stopama, ali i činjenicu da se prihod po osnovu kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, za razliku od prihoda na deviznu štednju.

Stabilnost na deviznom tržištu pojačava argumentaciju u korist štednje u domaćoj valuti, jer pozitivna razlika u kamatnim stopama na štednju u dinarima i u evrima nije neutralisana slabljenjem domaće valute.

Primera radi, polazeći od prosečnih ponderisanih stopa na štednju stanovništva u dinarima i u evrima (na nove poslove), a uzimajući u obzir jačanje dinara prema evru i činjenicu da se na prihode od kamata na deviznu štednju plaća porez u iznosu od 15%, "prosečni štediša" koji je pre godinu dana svojih 123.274 dinara (prema tadašnjem kursu - 1.000 evra) položio na štednju u dinarima danas bi imao oko 127.022 dinara (prema sadašnjem kursu - 1.065 evra), dok bi u slučaju štednje u evrima zarada na kamati bila svega 4,3 evra - izjavila je za naš portal Jorgovanka Tabaković.

Inače, dinar će sutra (ponedeljak, 21.08.2017.) oslabiti prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs će iznositi 119,4050 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar će biti jači prema evru za 1,0 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou će biti jači za 3,3 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za 3,4 posto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    20. avgust 2017 | 17:23

    Svake godine kad stranci dolaze sva deviza se obara , pa dokle majku mu?

  • Đole

    20. avgust 2017 | 17:53

    Možda dotična i ima šta da kupi i proda, a običan narpd je u debelom minusu! Sram vas bilo

  • Dejan

    20. avgust 2017 | 17:54

    Šta god da kažu, uradi suprotno , verujte mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA