Nišlije mogu da odahnu: Smanjuju porez u selima

Veliki broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima oko Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu

  • 1

Više od 6.000 domaćinstava u niškim selima koja su proteklih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja, kojima se poljoprivredno rešenje vodi kao građevinsko, uskoro će moći da odahnu, pišu "Večernje novosti".

Ovo je niški poreski rekorder: Kada je video koliko treba da plati za šest hektara njiva, samo što se nije šlogirao (FOTO)

Grad Niš najavio je promene odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu i rešenja sa velikim porezom će najverovatnije biti poništena.

Kako ističu u Gradskoj kući u Nišu, nacrt rešenja o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu već postoji, a pred odbornicima Skupštine grada naći će se u utorak, 22. avgusta.

Ovim rešenjem je predviđeno da se građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem.

Veliki broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima oko Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su se umesto 1.700 dinara, ove godine dužili sa 146.000 dinara.

Foto: sxc.hu

U odnosu na prethodnu godinu pojedina domaćinstva trebalo je da plate čak 85 puta veći porez na imovinu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša izjavio da aktuelna vlast nije krivac za drastično uvećanje poreza žitelja prigradskih naselja i sela, i da uzrok treba tražiti u izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je prethodna gradska vlast usvojila 2011. godine.

Sa druge strane, opozicija tvrdi da je za ekstremno visoka poreska rešenja kriva aktuelna vlast, jer je višestruko uvećala poreske stope.

POVRAĆAJ

Čelnici Niša ističu da niko dosad nije platio drastično povećani porez. Ukoliko se to i desi, novac će im biti vraćen, obećavaju iz Gradske kuće.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meraklija

    19. avgust 2017 | 00:22

    Pa tako je to kad Nis vodi penzionisani zastavnik.Ja sam već u godinama,dugo pamtim ali Niš kao da je uklet grad.Godinama Niš propada i ne liči na grad.Banja je postala ruglo i da nije republika zalegla za ovaj klinički centar bili bi crna rupa na jugu Srbije.Jedino je običan građanin ostao pravi,sa dušom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA