ODLUKA JE PALA! Najviše do 2 hektara zemlje za strance

Odbor za poljoprivredu prihvatio izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu

  • 0

Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je danas u načelu predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Obustavlja se prodaja zemlje strancima: Izmene Zakona usvajaju se do 1. septembra

Nova pravila za kupovinu oranica u Srbiji: Stranci mogu da postanu vlasnici samo pod jednim uslovom

Poslanici će danas na sednici parlamenta početi raspravu o tom predlogu, koji je stigao u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da rokovi iz zakona počinju da teku od dana njegovog donošenja.

Na sednici odbora, Nedimović je rekao da je ministarstvo, vodeći se odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, utvrdilo posebne uslove u pogledu sticanja prava za ulazak u pravo svojine državljana iz zemalja EU.

- Mi smo jedina zemlja koja se pre ulaska u EU obavezala još 2008. da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta. To je nažalost bilo loše rešenje. Mi ovim popravljamo stanje, pokušavamo da rešimo problem kako ne bi proistekli drugi problemi - rekao je Nedimović.

Foto: Milena Đorđević

Objasnio je da su predložena ograničenja za strance prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta, a ko ispuni te uslove, maksimalno će moći da kupi do dva hektara zemlje.

Precizirao je da je zakonom predviđeno da strana pravna lica ne mogu sticati pravo svojine, dok za pravna lica osnovana u Srbiji postoji normalan režim.

- Imamo ograničenja u pogledu vrste zemljišta koje ne može biti predmet prodaje. Imamo još jedan alat koji stoji na raspolaganju državi, a to je pravo preče kupovine zemljišta, o čemu se izjašnjava vladina komisija na osnovu pravila koje utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede - kaže Nedimović.

Odbor je bez rasprave prihvatio u načelu predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (S SP).

Foto: Milena Đorđević

Bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi S SP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni predviđeni zakonski uslovi.

Foto: Promo

Kako je predviđeno, odredbe predloženih izmena zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini. Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije. Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA