Let isti kao pre 50 godina: Ovako je Lufthanza proslavila jubilej od prvog leta do Beograda

Davne 1967. godine sleteo je prvi avion, "Kil" boing 727, koji išao od Frankfurta, sleteo u Minhenu i Budimpešti, do Beograda

  • 0

Nemačka kompanija Lufthanza i aerodrom Nikola Tesla u Beogradu obeležili su danas 50. godišnjicu prvog leta tog avio-prevoznika za Srbiju na liniji Frankfurt - Beograd.

Istorijski rekord na Aerodromu Nikola Tesla: Više od 23.000 putnika u jednom danu!

Prisustvovao je i ambasador Nemačke Aksel Ditman, a slavljeničku tortu su isekli tadašnja zamenica direktora Lufthanze Jovanka Obradović Šidel, koja je bila svedok prvog leta, zajedno sa direktorom Komercijalnog poslovanja i marketinga aerodroma Nikola Tesla Miodragom Mirkovićem i direktorom Lufthanza grupe za BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju Bernhardom Vodlom.

Davne 1967. godine sleteo je prvi avion, "Kil" boing 727, koji išao od Frankfurta, sleteo u Minhenu i Budimpešti, do Beograda.

Direktor Komercijalnog poslovanja i marketinga aerodroma Nikola Tesla Mirković je podsetio da beogradski aerodrom ove godine obeležava 55 godina rada na ovoj lokaciji.

- Ove godine postižemo rekordne rezultate, po broju putnika i aviokorporacijama - naveo je Mirković dodajući da će biti realizovane i značajne investicije u 2017.

Mirković očekuje da će ove godine aerodrom dostići rekodnih 5,5 miliona putnika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako kaže, Lufthanza svakog dana sa beogradskog aerodroma ima četiri leta, po dva za Frankfurt i Minhen, s tim što u ponedeljak je samo jedan let za Minhen.

On je kazao da je Lufthanza značajan partner aerodromu Nikola Tesla i da zauzima treće mesto po broju putnika i letova navodeći da je prošle godine Lufthanza imala oko 1.340 letova i 287.007 putnika.

- Nadamo se da ćemo proširiti saradnju sa Lufthanzom - rekao je i podsetio da je potpisano više ugovora u prethodnom periodu sa tom kompanijom.

Poručio je da će aerodrom biti dobar domaćin Lufthanzi i u narednom periodu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je rekao da je boing 727 davne 1967. godine ima dve stanice - Minhen i Budimpeštu i da je let trajao oko četiri sata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Taj let je doneo puno toga, bilo je preko 100 putnika na tom letu, a imao je i biznis klasu. Intresovanje je postojalo i pre toga i to je bio početak lepe i duge tradicije - rekao je Ditman.

On je istakao da je Lufthanza simbol koji povezuje Srbiju i Nemačku, ali i dva naroda.

Ditman je naveo da je Lufthanza veoma značajna za oko 400.000 ljudi poreklom iz Srbije koji živi u Nemačkoj, ali i za privredu zemlje.

Kako kaže, oko 350 kompanija iz Nemačke je investiralo u Srbiji više od 1,8 miliajardi evra i otvorilo oko 35.000 radnih mesta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Lufthanza grupe za BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju Vodl je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju ove godišnjice, 50 godina od prvog leta, kao i što se ona poklapa sa jubilejom aerodoroma koji slavi 55 godina poslovanja na ovoj lokaciji.

- Lufthanza je jedan od prvih stranih prevoznika na beogradskom aerodormu - dodao je Vodl.

Zamenica direktora Lufthanze 1967. godine Jovanka Obradović Šidel koja je bila svedok prvog leta kaže da ima jako lepe uspomene u vezi sa tim događajem i da je ponosna na taj let.

Oni će zajedno sa medijima nešto kasnije dočekati avion Lufthanze na letu Frankfurt - Beograd.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA