• 0

Nije bilo potrebe za uvozom: EPS obezbedio dovoljno struje za građane i privredu, rudnici podneli glavni teret

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je uprkos suši i niskom vodostaju uspela da obezbedi dovoljno struje za građane i privredu i da su rudnici podneli glavni teret snabedvanja energentima

  • 0

Elektroprivreda Srbije je i u ovom izuzetno sušnom periodu uspela da obezbedi dovoljne količine struje iz sopstvenih izvora i za stanovništvo i za privredu i jedna je od retkih zemalja u regionu koja nije uvozila već je izvozila struju, izjavio je jutros direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević.

Problem gasovoda Srbi rešavaju preko bratske Grčke: Ponudili se da budu vlasnici terminala za tečni prirodni gas

EPS je, kako kaže, uspeo da obezbedi dovoljno struje i za garantnovano i komercijalno snabdevanje.

- Hidroelektrane su manje proizvele nego što se očekivalo zbog smanjenih dotoka na našim rekama, na Dunavu na Ðerdapu i na Drini na Bajnoj Bašti, pa je samim tim bila i manja proizvodnja, rekao je on za RTS.

Bazmarević je naglasio da u sušnim periodima glavni teret ponesu rudnici - dva naša najveća basena kolubarski i kostolački i termolektrane.

Prema njegovim rečima, za jedan kilovat struje treba da iskopamo kilogram i po uglja, a od početka godine smo proizvelioko 17 milijardi kilovat časova struje.

Podsetio je da su naše glavne hidroeletrane Ðerdap 1 i 2 i Bajina Bašta.

- Da bi Ðeradap radi normalno potreban je protok od oko 9.000 kubika u sekdundi, što je obično na proleće, ali leti nema takvih protoka. Prošle godine je u prvih osam meseci prosečan protok bio 6.500 kubika, a u istom periodu ove godine oko 4.500 kubika. Na Bajinoj Bašti je bilo 420 kubika u prvih osam meseci prošle godine, a ove oko 250 kubika.

Bezmarević ističe da je u sušnim periodima uvoz struje poslednja opcija i da ga ove godine nije ni bilo.

"Mi smo jedna od retkih zemalja u regionu koja nije imala uvoz struje već smo izvozili", naveo je on dodajući da smo izvozili struju u Albaniju, Makedoniju, BiH, Hrvatsku i druge zemlje u regionu, pošto je svuda bila suša.

Bezmarević kaže da su i male hidroelektrane manje imale za 21 odsto manju proizvodnju struju zbog suše.

EPS planira da uloži oko 500 milona evra do 2025. u hidroeletkrane, u revitalizaciju starih i izgradnju novih, a Bezmarević dodaje da je već urađena revitalizaicija Bajine Bašte, Ðerdap 1 je pri kraju, uskoro će početi Ðerdap 2, a u toku je revitalizacija na Malom Zvorniku.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima