Zadrugom do sigurnog plasmana! Milan Krkobabić otvorio "FRUVEG EKSPO BALKAN 2017" (FOTO)

- Podsticajna sredstva namenjena su za opremu, tehnologiju i nova znanja - naveo je Krkobabić

  • 0

Obnova zadrugarstva u Srbiji ključna je za selo Srbije. Od početka akcije osnovano je 70 novih zadruga, a savremena tehnologija i oprema su pomoć na tom putu.

Organska hrana je budućnost Srbije, od nje će moći vrhunski da se živi

- Uspećemo, naravno - poručio je danas ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milan Krkobabić i otvorio "FRUVEG EKSPO BALKAN 2017", međunarodni specijalizovani sajam koji se četvrti put održava pod kupolama Beogradskog sajma.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

- Podsticajna sredstva namenjena su za opremu, tehnologiju i nova znanja i dovoljna su da u tehnološkom smislu zaokruže proces u povrtarstvu, voćarstvu i drugim granama. Na potencijalnim zadrugarima Srbije je da iskoriste ovu šansu. Bez zadruge nema srpskog sela. Bez srpskog sela nema Srbije - rekao je Krkobabić.

Na izuzetno posećenom okruglom stolu na temu podrške Vlade postojećim i novim zadrugama u Srbiji u svečanoj sali Beogradskog sajma ministar je istakao da je vreme da se država obrati malom, naizgled nevidljivom, ali veoma važnom čoveku i poveže svih 630.000 malih poseda na kojima živi i radi čak 1.400.000 ljudi.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

Impozantna cifra od čak 70 novoosnovanih zadruga od početka godine potvrda je utemeljenosti i poverenja u ovaj veliki projekat, od ključnog značaja za budućnost Srbije.

U naredne tri godine Vlada je zadrugarstvu namenila 25 miliona evra podsticajnih sredstava, ali je, prema rečima ministra, neophodno da se u naporima za boljitak ujedine svi poljoprivrednici, proizvođači opreme, lokalne samouprave i zadružni savezi, kako bi svi zajedno učinili da agrar postane strateška grana Srbije.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

- Naša je želja da se srpsko selo koje ima sve prirodne lepote, približi selu u Austriji ili Švajcarskoj, uz rad, pamet i dobre programe. Mi iz odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti stojimo na raspolaganju u ovom projektu i biće nam drago da se on uspešno realizuje. Pa neka bude srećno i berićetno srpsko selo! - reči su predsednika Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, akademika Dragana Škorića.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

Svečanom otvaranju sajma i okruglom stolu u organizaciji Zadružnog saveza Srbije, prisustvovali su i članovi Akademijskog odbora za selo SANU dr Danilo Tomić i Branislav Gulan, organizator manifestacije dr Slavica Korać, predsednici i članovi zadružnih saveza, direktori i članovi zadruga kao i privrednici i proizvođači opreme za poljoprivredu.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

Ovaj trodnevni sajam međunarodnog karaktera predstaviće, direktno ili preko zastupnika, oko 150 izlagača u tri programske celine koje zajedno čine kompletni proizvodni proces u poljoprivredi (od rashladne opreme za čuvanje proizvoda, preko mašina i opreme za zaštitu, sortiranje, preradu i skladištenje voća i povrća do mašina za pakovanje i ambalažu, opreme za transport i sl.)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA