• 2

MMF u poseti RTB-u Bor: Drago nam je da vidimo da RTB napreduje, pomoći ćemo u pronalaženju strateškog partnera (FOTO)

Džejms Ruf: Sa zadovoljstvom ćemo pozvati investitore da ulažu u RTB

 • 2

Delegacija MMF-a posetila je RTB Bor gde su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da posete kompaniju, njen rudnik i topionicu.

Pregovori za partnera za RTB Bor u toku, ali Srbiji se ne žuri (FOTO)

- U poslednje dve godine razgovarali smo sa gospodinom Aleksandrom Vučićem bar 15-ak puta i uvek je jedna od tema razgovora bio Rudarsko-topioničarski basen Bor. Zato nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da na licu mesta razgledamo kompaniju, njen rudnik i topionicu, i moram da kažem da sam impresioniran onim što sam video, naročito modernom tehnologijom koja se ovde koristi – izjavio je danas šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

ZA PARTNERSTVO SA RTB BOR ZAINTERESOVANO 8 KOMPANIJA

- Drago mi je što vidim da RTB Bor napreduje, to je važno ne samo za kompaniju, već i za čitav region. Da bi "nahranio“ topionicu, RTB mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike.

- Reč je o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB treba da traže partnera – kazao je ministar rudarstva Aleksandar Antić i podvukao da je za partnerstvo sa RTB-om zainteresovano osam svetskih kompanija.

Foto: RTB Bor

U poslednje dve godine razgovarali smo sa gospodinom Aleksandrom Vučićem bar 15-ak puta i uvek je jedna od tema razgovora bio Rudarsko-topioničarski basen Bor.

- Zato nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da na licu mesta razgledamo kompaniju, njen rudnik i topionicu, i moram da kažem da sam impresioniran onim što sam video, naročito modernom tehnologijom koja se ovde koristi – izjavio je danas šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

Na sastanku sa menadžmentom RTB-a kojem su prisustvovali šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, ministar rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva privrede, Džejms Ruf istakao je posebno zadovoljstvo činjenicom što je u prilici da govori o potencijalnom benefitu za RTB, a ne o njegovim troškovima.

Foto: Lj.Aleksic RTB Bor

- I ranije smo razgovarali sa brojnim kompanijama, ali uvek o njihovim potencijalnim troškovima. Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB i pronađemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju. Smatram da su mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade.

Foto: RTB Bor

- To je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu. Mi ćemo, zato, rado pozvati buduće investitore da ulažu ovde i obezbede jaku budućnost za RTB Bor - rekao je šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da mu je drago što vidi da RTB Bor napreduje jer je to, kako je rekao, važno ne samo za kompaniju, već i za čitav region.

– Nadam se da ćemo za par godina, kada budemo opet došli u Bor, imati priliku da vidimo kako investicije cvetaju – dodao je Sebastijan Sosa.

Foto: RTB Bor

Ističući značaj posete delegacije MMF-a RTB-u Bor, tim pre što nije uobičajena praksa da predstavnici misije obilaze privredne subjekte, ministar rudarstva Aleksandar Antić objasnio je da je poseta upriličena zbog značaja RTB-a Bor za državu Srbiju i njenu ukupnu ekonomiju.

POSETA MMF-a ZNAČAJNA ZA BUDUĆNOST RTB BOR

Foto: RTB Bor

Verujem da će ova poseta biti značajna za naše zajedničko razmatranje budućnosti RTB-a. Složili smo se da je "Bor“ veliki i ozbiljan sistem, a složili smo se i da je od kapitalnog značaja za državu i da zato Vlada Srbije treba sa velikom pažnjom da vodi računa o njegovom funkcionisanju sa stanovišta ekonomskog poslovanja, održivosti i budućnosti – rekao je Antić.

- RTB danas izuzetno dobro posluje, pa očekujemo da će ove godine ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara. Ipak, svesni smo i da ti sjajni podaci o poslovanju ne treba da nas uspavaju, već moramo na vreme razmišljati o budućnosti RTB-a, pre svega o razvoju rudarstva i novom investicionom ciklusu u koji RTB treba da uđe.

- Naime, da bi "nahranio“ ovu dobru i značajnu topionicu, RTB mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike. Reč je o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB treba da traže partnera. Jer, nije logično, a nije ni moguće da država bude jedini investitor ovako važnog i značajnog projekta.

- Moramo da učinimo naše ukupno okruženje privlačnijim za ozbiljne investitore i ja duboko verujem da smo nizom važnih aktivnosti, koje smo kao država sproveli u smislu regulacije tržišta, fiskalne stabilizacije, ukupne ekonomske i političke stabilnosti, uključujući i misiju MMF-a, napravili takvu atmosferu koja je sada privlačna za investitore.

Foto: RTB Bor

- Danas imamo osam svetskih kompanija koje pokazuju interesovanje za partnerstvo sa RTB-om i to je za nas značajan proces u kome ćemo, pre svega, imati na umu interes Republike Srbije. Potrebno je da, svi koji žele da budu naši partneri u ovom poslu, razumeju da je ovo jedan razvojni projekat u kome moraju zajedno sa Srbijom da prepoznaju ukupan potencijal i značaj RTB-a i da budu naši strateški partneri kako bi se kompleks i dalje razvijao – kazao je Antić.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor rekao je da je sa visokim zvaničnicima MMF-a razgovarano o opravdanosti izgradnje nove topionice u Boru i njenog značaja za budućnost RTB-a, Bora i cele Timočke krajine.

- Priča je išla u pravcu pojašnjenja same tehnologije i načina izgradnje nove topionice, ali i njenog značaja za sve one koji žele da dođu u Bor i uđu u partnerske odnose sa RTB-om. Složili smo se da strateškog partnera ne bismo mogli da nađemo da nije izgrađena nova topionica – rekao je Spaskovski.

Daljinac

(G. Tončev Vasilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Haha

  Ili prevedeno: Kupicemo ga mi a vi ima da radite za 25-30hiljada dinara mesecno.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Ко.Бре 16. 9 2017

  Бре они нас воле до последње капи крви остало су све узели

  8
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima