Srbiju očekuje veliki bum u rudarskom sektoru: Značajna otkrića litijuma, bora, bakra i zlata

Antić je izdvojio projekat “Jadar” kod Loznice, kao i istraživanja bakra i zlata u timočkom kraju

  • 2

Srbiju uskoro očekuje veliki bum u rudarskom sektoru, rečeno je danas na otvaranju sedme Međunarodne konfernecije o mineralnim resursima u Srbiji “Pokretačka snaga za ekonomski razvoj”.

DANAS JE I NJIHOV DAN: Rudari, naši tihi heroji slave svoj praznik

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Siniša Tanacković je rekao, otvrajući konferenciju, da je u Srbiji došlo do ekspanzije geoloških istraživanja i da imamo više od 220 eksplatacionih polja i preko 130 istražnih polja na kojima se vrše geološka istraživanja.

- U narednom periodu očekujemo veliki bum - rekao je Tanacković izrazivši očekivanje da će rudarski sektor sa sadašnjih 1,5 odsto učestvovati u narendom periodu sa tri odsto u BDP-u zemlje.

Naveo je da u Srbiji oko 22.000 zaposlenih ima u rudarskom sektoru.

Foto: Promo

- U narednim godinama ćemo razviti i unaprediti rudarski sektor i povećati investicije. Imamo dobre prirodne uslove za ubrzani razvoj rudarstva - naglasio je Tanacković.

Organizator konferencije je TGI grupa, a pokrovitelji su Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, ambasada Kanade i Kanadsko - srpsko poslovno udruženje CANSEE, ambasada Australije, ambasada Velike Britanije, Geološka asocijacija Srbije, Rudarski institut u Beogradu i Srpsko geološko društvo. Medijski pokrovitelj je Novinska agencija Tanjug.

Prisustvuje i ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Foto: Pixabay

Direktor TGI Group International Simeon Comokos je u uvodnom obraćanju rekao da je sektor rudarstva pokretačka snaga za srpsku ekonomiju.

Comokos je zahvalio svim partnerima i pročitao pismo podrške toj konferenciji ministra energetike Aleksandra Antića.

Antić je u pismu, između ostalog naveo, da je proces usavršavanja ove grane privrede veoma važan za Srbiju i da moramo imati na umu da naša zemlja ima značajna geološka otkrića u Srbiji.

Naglasio je da Srbija ima značne rudarske basene i obezbeđenu bazu za povećanje kapaciteta.

Antić je izdvojio projekat “Jadar” kod Loznice, kao i istraživanja bakra i zlata u timočkom kraju.

Ministar je naveo da da će velike rudarske kompanije dati Srbiji zamajac za razvoj, uz pomoć domaćih i stranih investicija.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    4. oktobar 2017 | 11:43

    Ako su iznesene teze točne i da ima puno zaliha,Srbija će imati puno neprijatelja zbog toga.Ako pak ne bude imala otvoreno neprijateljstvo onda će sirovina biti jeftina a rudari koji ju iskopavaju biti jeftina radna snaga.Zapad ne želi konkurenciju i trovanje svojih ljudi i svoje zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA