Samo 3 domaća proizvoda imaju MEĐUNARODNU OZNAKU KVALITETA

Na listi Zavoda za intelektualnu svojinu su još 34 domaća proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali je njihova licenca ograničena samo na Srbiju

  • 1

Samo tri proizvoda iz Srbije - med sa Fruške gore, bermet, i leskovački ajvar dosad su dobili međunarodnu oznaku kvaliteta, što njihovim proizvođačima omogućava da ih prodaju u inostranstvu.

Beli luk je samo naš, upravo smo ga zaštitili!

Na listi Zavoda za intelektualnu svojinu su još 34 domaća proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali je njihova licenca ograničena samo na Srbiju, prenosi RTS.

Vladimir Marić: Izvesno otvaranje poglavlja 7 o intelektualnoj svojini

Srpski proizvođači nedovoljno koriste mogućnosti zaštite geografskog porekla iako takvi proizvodi imaju bolju cenu na svetskom tržištu i brojne pogodnosti za plasman.

Pirot je do sada zaštitio pirotski ćilim i pirotski kačkavalj, međutim proces zaštite proizvoda, kažu, nije nimalo lak.

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Od zahteva za međunarodnim priznanjem većina proizvođača odustaje zbog duge procedure i ogromnih ulaganja za koja, kako kažu, nemaju novca.

- Najpre treba da imamo recepturu propisanu, zatim treba da imamo određenu količinu sirovine, kao i krajnjeg proizvoda i da sve to dokažemo u određenom postupku i da je sve to baš tako kako se priča o tom proizvodu - kaže za RTS Vesna Lazarević, stručna saradnica gradske uprave Pirot.

I proces zaštite domaćeg ajvara, kažu Leskovčani, trajao je dugo.

- Tri godine je trajao postupak zaštite, međutim, sve to je urodilo plodom. Povećana je proizvodnja ovog proizvoda, sa 30.000 jedinica na nekih milion jedinica, što mnogo, prvenstveno u privrednom smislu, znači za ovaj kraj. Mnogi danas ovde od toga žive - kaže Goran Jović, v.d. direktora Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Foto: pixabay.com

U toku je i izrada elaborata za dobijanje oznake zaštićenog geografskog porekla za užičku goveđu pršutu. Sjenički kraj najpoznatiji je po kvalitetnom siru, a tajna je u autentičnoj recepturi.

Dobra udruženja najlakši su način da mali proizvođači plasiraju svoje proizvode na tržište. Ovi proizvodi su, po pravilu, skuplji od ostalih, a uvođenjem kontrolnih markica, kupcima se garantuje vrhunski kvalitet. Zaštićeni proizvodi su pod kontrolom nadležnih inspekcija, a Ministarstvo poljoprivrede pruža niz mera podrške njihovim proizvođačima.

U Evropskoj uniji do sada je zaštićeno 1.300 proizvoda, a najbolji primer su Francuska i Italija.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    4. oktobar 2017 | 15:52

    Neke ovde pregazilo vreme I tehnologija. A vole da savetuju druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA