• 3

Srpski prsti grade Nemačke temelje, kažu da boljih ruku nema!

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, a registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontigent zaposlenih

  • 3

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je u proteklih 12 meseci izdala 912 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta po osnovu detašmana, a odobreno je ukupno 45.637 meseci radova srpskih građevinaca.

Užas na Voždovcu: Na radnika se obrušio zid, bez svesti prevezen na reanimaciju!

U detašmanskoj 2017/2018. godini odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika. Prema podacima, nemačkog Biroa za rad, prosečna iskorišćenost kvote je 18 odsto viša nego godinu dana ranije.

Od juna 2017. godine iskorišćenost kvote kontinuirano premašuje 90 procenata. Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru 2017. godine, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.

Povećanje iskorišćenosti kvote rezultat je velikog broja aktivnosti PKS na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća, ali i uvođenja elektronskih procedura za podnošenje zahteva za detašman. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije.

Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević

U detašmanskoj 2017/2018. godini (1. oktobar 2017. - 30. septembar 2018.) odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, a registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih.

Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenulo postupak otvaranja predstavništva.

PKS, od 1. oktobra 2016. godine, na osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj.

Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karburator

    Nasi majstori imaju kvantni um. Zato su medju najboljima.

  • SDragan

    Pa beze ljudi u svabiju da prezive

  • LN

    Sve najbolje su nam politicari isterali iz zemlje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima