≫ 

Ko najviše donosi para u budžet, a ko je najveći problem: Vučić otvorio radove na projektu "Duboka prerada" u pančevačkoj Rafineriji (FOTO)

Posebno je važno što će i deca u komšiluku moći da se kreću bez zaštitnih maski. 330 miliona dolara je itekako važna investicija i značiće boljitak za sve građane Srbije - kazao je Vučić

  • 39

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nova investicija Naftne industrije Srbije u duboku preradu u Pančevu veoma značajna za celu Srbiju. Na ceremoniji otvaranja radova, Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na tome što se saradnja dve zemlje kreće u sve boljem pravcu.

Plate veće u lokalnim samoupravama, ali ne i u javnim preduzećima

Super kineska lokomotiva stigla u Srbiju: Voziće najboljim putevima Balkana, a uskoro dobijamo još jednu! (FOTO)

- Posebno bih se zahvalio predsedniku Putinu, naša ekonomska saradnja ide uzlaznom linijom i rekao bih naša zajednička kompanija. Jer kako kaže ambasador Aleksandar Čepurin, nije ovo ruska kompanija, nego rusko-srpska kompanija. Imaju Rusi većinu ali i mi smo itekako značajan partner sa 29 odsto - kazao je Vučić.

Naveo je da od projekta duboke prerade očekujemo puno jer smo znali da nema budućnosti pančevačke rafinerije bez duboke prerade.

- Posebno je važno što će i deca u komšiluku moći da se kreću bez zaštitnih maski. 330 miliona dolara je itekako važna investicija i značiće boljitak za sve građane Srbije - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kada u trećem ili četvrtom kvartalu 2019. godine ovo postrojenje bude otvoreno, 100.000 tona koksa nećemo morati da uvozimo, imaćemo naših 140.000 tona koksa. Imaćemo više novca za budžet - rekao je predsednik Srbije.

On je izjavio da Naftna industrija Srbije najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.

Vučić je, u obraćanju na svečanom obeleževanju početka izgradnje projekta "Duboka prerada" u pačevačkoj Rafineriji, istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To je, kazao je, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

- Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu - rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta "Duboke prerade".

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

- Kvalitet dizela i benzina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo prozivodnju dizela, da imamo koksa, da tešku farakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte - rekao je Vučić.

Printksin: Tanjug

U projekat "Duboka prerada" biće uloženo više od 300 miliona evra, završetak radova na završetku postrojenja planiran je za treći kvartal 2019. godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće najmoderniji u Evropi.

Tim projektom NIS nastavlja trend modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva.

Nova postrojenja omogućiće optimalna iskorišćenja kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto, sa sadašnjih 86 procenata.

To će značiti, kako je saopštio NIS, povećanu proizvodnju viskokvalitetnog benzina i dizela kao i početak proizvodnje koksa koji se do sada uvozio u našu zemlju Time će NIS nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Srbije.

Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada "duboke prerade" steći uslovi za prestanak prozvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

AZOTARA TRENUTNO NAJVEĆI PROBLEM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Azotara trenutno najveći problem.

- U sredu ili četvrtak imaćemo sastanak, Azotara i MSK su naši trenutno najveći problemi i gledaćemo da pomognemo - rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

On je objasnio da te firme, posebno Azotara, moraju imati profitabilno poslovanje, jer država hoće da pomogne, ali ne može da "krvari", kao što je ranije, do dolaska Kineza, "krvarila" zbog smederevske železare.

S Petrohemijom, rekao je, nemamo problem u ovom trenutku, preduzeće ima 80 miliona trenutno na računu, ali će iduće godine biti na dnevnom redu za rešavanje.

Ni problem s RTB Borom nije hitan, jer je sada dobra cena bakra na svetskim berzama, dodao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

DIREKTNE STRANE INVESTICIJE 1,6 MILIJARDI EVRA

Predsednik Srbije izjavio je danas da je Srbija ove godine imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

- A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno - rekao je Vučić na obeležavanju početka radova na projektu "Duboka prerada" u rafineriji Pančevo.

On je rekao da sa Ruskom federacijom povećavamo trgovinsku razmenu.

Ta zemlja je sve značajaniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je Vučić koji je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DERLINGTON

    23. oktobar 2017 | 16:05

    U čitavom svetu nafta je najskuplji miris.

  • damir

    23. oktobar 2017 | 18:47

    Ovaj projekat doprineće mnogo našoj ekonomiji ali i ekologiji.

  • vlada

    23. oktobar 2017 | 13:38

    Problem sa javnim preduzećima se polako rešava. Ova vlast je prepoznala srž problema i uhvatila se u koštac sa istim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA