≫ 

Da li Srbija ZAISTA napreduje ili je to samo priča: Najnoviji podaci o stopi nezaposlenosti kod nas u odnosu na region!

Bar četiri zemlje u okruženju vape za kvalitetnom radnom snagom

  • 3

Stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena je u poslednje dve godine, sa 17,7 odsto na 15,3 odsto i prema prognozi, do kraja 2017. godine, očekuje se dalji pad. Ipak, i dalje u regionu imamo najviše nezaposlenih, jer, prema istraživanju kompanije KPMG, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, zabeležen je manjak radne snage.

Srbija pretekla Hrvatsku: Njima skok nezaposlenosti, a nama pad. I to kakav!

Česi traže srpske radnike: Nude ogromne plate za ova dva posla

U publikaciji ove kompanije stoji da je nezaposlenost u Mađarskoj pala na istorijski minimum od 5,1 odsto u 2016. godini što je peti najniži nivo u EU i očekuje se dalji pad na 4,4 odsto u 2017. godini. Ni Mađarsku nije zaobišao trend zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje se bore sa nedostatkom radne snage zbog emigracije u Zapadnu Evropu. Posledica toga je nemogućnost kompanija da nađu adekvatno osoblje, ali doprinosi povećanju zarada.

Otprilike sličan nivo nezaposlenosti (5,3%) očekuje se u Rumuniji do kraja godine, gde je prošle godine bilo 5,9% ljudi bez posla.

Foto: Profimedia

U susednoj Bugarskoj je stopa nezaposlenosti smanjena sa 10,1 odsto u 2015. na 7,9 odsto u 2017. godini što pokazuje da nema manjka, ali postaje sve teže naći radnike sa odgovarajućim veštinama zbog čega je vlada u Sofiji napravila sporazume sa Ukrajinom i Moldavijom o angažovanju inostranih radnika.

Hrvatska nam "ne beži" mnogo, ali je i tamo evidentan napredak u zapošljavanju i očekuje se da dostigne 14,2 odsto u 2017. godini. Na statistiku tamo ne utiče porast zaposlenosti, već, kao i u slučaju Mađarske - emigracija i smanjenje radne snage, ocenjuje KPMG u publikaciji.

Sudeći po ovome, oni koji su usled nedostatka posla rešili da emigriraju iz Srbije ne moraju da putuju daleko jer radnika manjka već u susednim zemljama. A i bliže je da se odande dođe u posetu porodici i prijateljima.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Statistika

    26. oktobar 2017 | 13:18

    Nešto vam nije tačna brojka jer Hrvatska nezaposlenost je 12%.

  • Francuz

    2. novembar 2017 | 05:58

    Srbija ima skoro duplo više stanovnika od HR, i glupo je upoređivati se sa njima u bilo kom smislu. A da je nezaposlenost tolika u HR u to ne verujem jer imam puno prijatelja Hrvata i svi kažu da njihova vlada lažira sve što može, tako da ove brojke iznad treba uzeti sa rezervom. A da će da prođe kao Grčka? Ne bi me čudilo uopšte zbog lažiranja svega čega se dokopaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA