Taksa za uvoz brašna iz Srbije ostaje na Kosovu: Priština neće promeniti odluku uprkos "pretnjama"?

Bajram Hasani, kosovski ministar trgovine i industrije, najavio je mogućnost uvođenja i drugih antidamping taksi, kao i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA)

  • 0

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je da Priština "uprkos pretnjama iz Srbije", neće promeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna.

Ako Priština ne ukine taksu na brašno, Srbija će uvesti kontra mere!

Prištinska televizija KTV je prenela da je Hasani najavio mogućnost uvođenja i drugih antidamping taksi, kao i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Ministarstvo trgovine traži od Prištine hitno ukidanje mera kojima želi da zaustavi uvoz srpskog brašna

On je potvrdio da će učestvovati na sastanku sekretarijata CEFTA u Beogradu, gde će Kosovo preuzeti presedavanje tom organizacijom.

Po podacima Carine Kosova, od januara do kraja oktobra na Kosovo je uvezeno više od 23.000 tona brašna, vrednosti od pet miliona evra.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće trgovce brašnom, tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa.

Foto: Pixabay

Po navodima kosovskih medija, ta odluka je doneta posle žalbi kompanije "M i Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

Ministarstvo trgovine i industrije ocenilo je da se time dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

U odluci se navodi i da će to ministarstvo neprekidno pratiti efekte uvedenih mera i reagovati zavisno od kretanja na tržištu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA