≫ 

Kako da zatvorite račun u banci koji vam više ne treba? I koliko to košta

Gašenje računa je besplatno, a kao dodatnu sigurnost da je račun ugašen, možete od bankara zatražiti potvrdu, ali ovo će vam banka ovu uslugu naplatiti

  • 4

U Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa.

Banke najavile poskupljenje usluga: Skače mesečno održavanje računa, a cena zavisi i od "paketa"

Srbi sve moderniji: Čak trećina građana plaća račune preko interneta

- Veliki broj tih računa nije aktivan i ne beleži promet, a banke na ime održavanja računa u zavisnosti od paketa naplaćuju i do par stotina dinara - kaže Dušan Uzelac sa finansijskog portala Kamatica i dodaje da je najbolje zatvoriti sve one koji se ne koriste, jer kada nema priliva nije moguće ni povući sredstva pa račun veoma brzo odlazi u nedozvoljeni minus, a to se na evidenciji Kreditnog biroa prikazuje kao docnja zbog koje u narednom periodu nećete moći da se zadužite.

Proces gašenja je i više nego jednostavan. Potrebno je da vlasnik računa sa važećom ličnom kartom ode u najbližu filijalu banke čiji račun želi da ugasi.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

U samoj banci podnosi se zahtev za gašenje i predaju se kartice koje su vezane za taj račun. Službenik banke izdaje zahtev za gašenje koji je potrebno popuniti, a ukoliko je bilo nekih sredstava na računu ona će biti isplaćena klijentu na licu mesta. Takođe ukoliko postoji određeni dug potrebno je izmiriti sve obaveze, a potom popuniti zahtev.

Gašenje računa je besplatno, a kao dodatnu sigurnost da je račun ugašen, možete od bankara zatražiti potvrdu, ali ovo će vam banka naplatiti shodno važećem tarifniku oko 300 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    3. novembar 2017 | 10:55

    Sravnio i ugasio račun u Agrikol banci u proleće 2014,posle 6 meseci stiglo da platim preko 1500 din,kao kažu da sam samo ugasio karticu a račun ostao, posle žalbi i divljanja pristali da platim pola sume,pa da ugase,eto kako sve varaju!

  • renata

    3. novembar 2017 | 12:01

    Bila da ugasim racun i dobijem da platim dve hiljade. A onda posle nedelju dana zovu i kazu da sam ostala duzna petsto dinara i da hitno dodjem. Zbog njihovog prpusta da se opet cimam i cekam red u banci. Ko zna mozda kasnije se sete jos neceg.

  • SLADJANA

    3. oktobar 2019 | 07:50

    bila sam u otp banci u nisu da ugasim racun koji je prebacen iz vojvodjanske i otvoren pod novim brojem. na tom racunu su u toku avgusta bile uplate i novac sam dva puta podiyala. kada sam yatrazila zahtev za gasenje racuna umesto zahteva dali su mi da potpisem pristupnicu tom mom racunu .Na pristupnici se ne spominje gasenje,vec se navode jos neki uslovi koje ja treba da prihvatam.nisam yelela da tu pristupnicu potpisem i napustila sam banku jer su mi rekli da ne mogu da ugasim racun dok to ne potpisem. sta dalje,kako da ugasim racun.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA