≫ 

PRUGA BEOGRAD-BUDIMPEŠTA NA "TANKOM LEDU": Evropska unija "koči" projekat?

Srbija, kao kandidat za članstvo, nije u punoj obavezi kada je EU zakonodavstvo u pitanju

  • 2

Evropska komisija i dalje procenjuje da li je projekat izgradnje brze železničke pruge između Beograda i Budimpešte u skladu sa zakonima Evropske unije, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Rekonstrukcija pruge Beograd - Budimpešta: Početku radova prisustvovaće Ana Brnabić

Razmatranje usklađenost ovog projekta sa EU pravilima je u toku, rekla je Kocijančićeva.

Projekat modernizacije železnice dogovoren između Mađarske, Srbije i Kine 2013. godine već duže vreme nalazi se pod istragom Evropske komisije zbog mogućnosti narušavanja pravila EU o konkurentnosti.

Projekat izgradnje moderne železničke pruge koji bi putovanje između Beograda i Budimpešte skratio sa 8 na 3 sata uzet je kao primer kineskih investicija u okviru saradnje Pekinga sa 16 centralno i istočno evropskih zemlja.

Pitanje koje su novinari u Briselu postavili jeste da li među tim poslovima postoje oni koji su u sukobu sa zakonima EU i utvrđenim odnosima EU-Kina.

Format 16+1 nadopunjava odnose koje imaju EU i Kina. EU nije deo tog formata, ali učestvuje kao posmatrač - izjavila je Kocijančić.

Ona je dodala da je uloga Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove da "podrže zemlje članice koje pripadaju tom formatu", kao i da "pomogne usklađivanju aktivnosti sa usaglašenim odnosima EU-Kina".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iz EU su u više navrata u poslednjih godinu dana izjavljivali da se železnički projekat modernizacije 350 km pruge između Budimpešte i Beograda za koji je kineska Eksport-import banka obezbedila 2, 4 milijarde evra nalazi "pod istragom" zbog mogućnosti kršenja EU zakona o konkurentnosti kada je reč o javnim tenderima za velike transportne projekte.

U Briselu su naglašavali da su u kontaktu sa nacionalnim vlastima država koje se nalaze u okviru projekta.

Poznavaoci evropskih zakona kažu da je osnovni fokus istrage Evropske komisije na Mađarskoj, koja kao zemlja članica u potpunosti podleže strogim evropskim zakonima o konkurentnosti.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Istovremeno, Srbija, kao kandidat za članstvo, nije u punoj obavezi kada je EU zakonodavstvo u pitanju.

U slučaju da se dokaže kršenje EU zakona o javnim tenderima kazne mogu biti novčane i procedure za prekid aktivnosti koje narušavaju EU zakonodavstvo. Jedna od posledica takve odluke EU može biti i narušavanje odnosa između Brisela i Pekinga.

Izgradnja brze železničke pruge između Beograda i Budimpešte za Kinu predstavlja deo projekta povezivanja luke Pirej sa ostatkom Evrope, a u cilju efikasnijeg transporta kineskog izvoza.

Istovremeno, deonica brze pruge između Beograda i Budimpešte trebalo bi da posluži kao primer da kineske kompanije mogu da grade u skladu sa najvišim EU standardima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA