• 2

Četiri ponude za Aerodrom "Nikola Tesla": U budžet odmah između 350 i 450 miliona evra

Premijerka Ana Brnabić je rekla da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budući koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu

  • 2

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" mogao da u budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

Uhapšen bivši direktor aerodroma Nikola Tesla: Palo 56 ljudi, "krupne zverke" su uhvaćene

Dodatna šansa za potencijalne koncesionare: Produžen rok za ponude za Aerodrom "Nikola Tesla"

Ona za Radio televiziju Srbije rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budući koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Sa druge strane, kako javlja Beta, za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stigle su četiri ponude, a jedan od kvalifikovanih ponuđača, kineski konzorcijum, odustao je, saznaje Beta

Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom dostavili su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Finansijsku ponudu u skladu sa uslovima javnog poziva nije dostavio kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra, koji je bio kvalifikovan za učešće u drugoj fazi nadmetanja za koncesiju.

Na pitanje da li je Er Srbija u krizi, premijerka kaže da se ta kompanija trudi da posluje na tržištu koje je jako zahtevno i to uspeva.

- Er Srbija je jedan od ključnih elemenata zašto je Aerodrom postao tako uspešan - dodala je predsednica Vlade.

Brnabić je navela i da je poslovanje Er Srbije bilo ključno i da za aerodrom "Nikola Tesla" bude pet kvalitetnih ponuđača za koncesiju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ona je dodala i da Er Srbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imdž Srbije.

Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponuđača preda obavezujuću ponudu.

U nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i međunarodne finansijske institucije, rekla je ranije Brnabić.

Foto: A. Nalbantjan

Kvalifikovani ponuđači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments kao i indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna.

To su i francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Daljinac

(Telegraf.rs / agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima